Категорије
Proizvodi

Zdravlje iz pečuraka

Zdravlje iz pecuraka | Balans Medika

Đurica Popović, diplomirani biolog-genetičar, dugogodišnjim istraživanjem uspeo da dođe do formula za više bolesti i sačini efikasne preparate na bazi gljiva.

Naučnik koji je uzgojio srpski kordiceps.

Cordiceps sinensis je gljiva – najjači prirodni antibiotik na svetu sa izrazitim antitumoroznim dejstvom, uspeva samo u Nepalu i na Tibetu.

Tartuf u sadejstvu sa nekim biljkama iz Polinezije može da sadrži 22 dragocene aminokiseline, koliko ih ukupno ima:

  • Šitake jača imunitet, čisti krvne sudove i imobiliše ćelije raka
  • Agarikus blazei – deluje antitumorozno i hipoglikemički
  • Reiši (Ganoderma lucidum) zaustavlja metastaze, ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo
  • Majtake ublažava tegobe obolelih od malignih oboljenja
  • Medveđi kutnjak (Hericium erinaceus) – izraziti nervni tonik
  • Šafran reguliše šećer

Više od 20 godina, Đurica Popović, diplomirani biolog-genetičar, jedan je od uspešnih članova naučnog tima SANU (Srpske akademije nauka). Prvi u svetu je uspeo da se pastrmke mreste dva puta godišnje, da bakterije koje jedu masnoću stavi u stanje mirovanja i da se aktiviraju po želji.U saradnji sa kolegama među prvima je na planeti napravio biorazgradive polimere na bazi skroba kukuruza i krompira, dragocene za rast i normalno snabdevanje bilja vodom…

Prinuđen da se posveti sinovima od jedne i dve godine, on napušta sigurnu državnu službu i upušta se u istraživanja još jedne ljubavi – carstva pečuraka. U trenucima odmora slika, dajući sebi oduška. U početku je gajio šampinjone, od micelijuma, substrata, do gotovog proizvoda, prvenstveno u komercijalne svrhe, a onda se okrenuo istraživanjma koja su mu u svetu donela priznanja – neobičnim i veoma lekovitim pečurkama.

– Pridružilo mi se nekoliko kolega, i formirali smo tim. Došli smo do saznanja da su šampinjoni nezdrav proizvod, jer se mora primeniti hemija da bi ostali beli. Tada smo se među prvima u Jugoslaviji usmerili na proizvodnju daleko zdravijih bukovača i dobili zadovoljavajuće prinose bez hemije. Tražili smo način da uzgajamo neke gljive koje se uopšte ne gaje na ovim prostorima, pa ni u ovom delu sveta. Započeli smo, najpre, sa smrčkom, koji se u svetu uzgaja u strogo kontrolisanim uslovima, u laboratorijama, i uspeli u tome. Smrčak ima izuzetno lekovita svojstva – osam aminokiselina koje su relativno retke i koje ljudski organizam ne sintetiše. Osim toga, veoma je ukusan. Sledeći potez bio je – gajenje vrganja, vrste gljiva koja raste u simbiozi za travama. Uspeo je da se napravi micelija i da se ubrza rast ove pečurke gde je nema dovoljno, kao što je, recimo – Obedska bara. Istraživali su i njegova lekovita svojstva, a onda je naš sagovornik došao na ideju da osnuje Institut za pečurke, gde bi se obavljali eksperimenti sa lekovitim supstancama gljiva, ali nekih zanimljivih biljaka:

Tartufi i šitake

– Obezbedio sam visokostručni kadar, a državne ustanove – Institut nuklearnih nauka Vinča, instituti na Torlaku, kao i na Biološkom i Šumarskom fakultetu, dali su u zakup svoje laboratorije. Kupio sam zemlju u Banatu gde gajim gljive, završavam i izgradnju ogromne hale, a od japanske vlade imamo obećanje da će nam dati opremu. Mogućnost istraživanja i izvođenja eksperimenata u laboratoriji omogućila je da proširim asortiman gljiva koje istražujemo. Tako smo se počeli baviti tartufom, izuzetno skupom, ali isto tako lekovitom vrstom zbog velike količine sadržaja aminokiselina. Rusi zastupaju lečenje aminokiselinama, jer su jedine supstance koje mogu da prođu kroz sve ćelijske membrane. Istaživanja su pokazala da tartuf, u sadejstvu sa nekim biljkama iz Polinezije, može da napravi 22 aminokiseline, koliko ih ukupno i ima, što govori o dragocenosti ove gljive po zdravlje. Takođe, gajimo i šitake, koja je za mene carica među egzotičnim gljivama zbog svojih mnogostrukih lekovitih svojstava – priča Popović.

Neverovatno otkriće

Tragajući za najdelotvornijim pečurkama koje bi se mogle primeniti u proizvodnji preparata protiv zdravstvenih problema, naš sagovornik je sa svojim timom došao do velikog otkrića: uspeo je da uzgoji veoma skupocenu gljivu cordiceps sinensis koja uspeva na području Nepala, Tibeta, i na nekim prostorima u Japanu. Kilogram košta od 15 – 50 000 evra. Veoma je neobično kako ova gljiva raste. Naime, razvija se iz jedne vrste gusenice koja proguta njenu sporu, i iz njene utrobe izraste pečurka. Naš sagovornik je ovu retku vrstu uspeo da uzgoji na sasvim originalan način – na žitnoj garki kukuruza:
– Inficirao sam kukuruz bolešću koja se zove garka, u određenom periodu rasta tretirao sam zmijskim otrovom, i iz toga je izrastao kordiceps. Važno je reći da se to može postići samo na jednoj vrsti kukuruza – peruanskom, koji ima 40 odsto polisaharida. Ova gljiva je najjači prirodni antibiotik na svetu koji neutrališe toksine, podstiče regeneraciju ćelija – ubica i ima snažno antitumorno dejstvo. Stavljamo je u proizvode – kaše u medu, kaše u pektinu, čajeve, kapsule, tablete i u četiri preparata koje smo sertifikovali pre godinu dana, a u kojima su sadržane još neke medicinske gljive snažnih lekovitih svojstava. Preparati su potpuno prirodni, bez hemije i za sada ih na tržištu ima četiri:

  • Imunostimulator: jača i stimuliše imuni-sistem, deluje kao prirodan antibiotik širokog spektra, ima antikancerogeni efekat, sadrži snažno antialergijsko dejstvo – zaustavlja sve vrste alergijskih reakcija/bronhitis, astmu,konjuktivitis, kijavicu), a pomaže i kod ekcema i kod herpesa simpleks i zoster. Delotvoran je i kod niza oboljenja reproduktivnih organa.
  • Eliksir krvnih sudova: sačinjen je od šitake i kordicepsa i efikasan je kod ljudi sa povišenim LDL holesterolom i trigliceridima, hipertenzijom, služi kao prevencija arterosklerozi, angini pektoris, aritmiji i moždanom udaru.
  • Za bolje pamćenje -MEMORI 10 i HRANA ZA MISLI: poboljšava sposobnost koncentracije i pamćenja i mentalne i fizičke izdržljivosti. Pomaže kod cervikalne glavobolje, hipertenzije, polne nemoći i bolesti izazvanih dugotrajnim stresom, kao što su astma, srčani problemi, depresija, tremor, hroničan umor. Ublažava tegobe kod Alchajmerove, Parkinsonove bolesti i staračke demencije. Osnov preparata je tartuf, koga zovu i – hrana za mozak.
  • Za mršavljenje – DIET A: Omogućava topljenje masti i gubitak povišenog holesterola u krvi, uz sprečavanje dehidratacije organizma.

Šafran – prirodni insulin

U daljem istraživanju za najefikasnijim sredstvima protiv mnogih zdravstvenih tegoba Popović je počeo da istražuje šafran, biljku koja u sebi sadrži prirodni insulin. Trenutno je u eksperimentalnoj fazi proizvod na bazi gljiva i šafrana, namenjen dijabetičarima, a dosadašnji rezultati su izvanredni – konzumiranjem ovog biljnog sredstva šećer pada sa 21 na 5 jedinica. Šafran danas proizvodi u svetu samo jedno kurdsko pleme, čiju je celokupnu proizvodnju otkupila Španija.

Neobični proizvodi Instituta su i kafa – mešavina sa gljivama koja podiže imunitet i sprečava osteoporozu, kao i rakija sa crnim i belim tartufima čiji je osnov divlja jabuka, i koju popularno zovu – srpska vijagra. Ima još mnogo ideja, kaže naš sagovrnik, koje će biti realizovane otvaranjem hale od 3000 kvadratnih metara gde će se na najsavremeniji način proizvoditi substrat, micelije za desetak vrsta gljiva, među kojima su šitake, bukovače, ganoderma, majtaki, flamulina, agarikus blazei koju kod nas proizvodi samo naš sagovornik, smrčak i mnoge druge. U hali u Vinči, na obali Dunava će biti mesta za proizvodnju postojećih i novih preparata, laboratoriju Instituta i ekološku stanicu.

Branka Đurišić, časopis Magično bilje

Carica Šitake

Prema rečima našeg sagovornika, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje 50 grama šitake dnevno, bilo da se radi o sušenim ili svežim plodovima, jer jača imunitet, čisti krvne sudove, i mobiliše ćelije raka, podstiče fizičku i mentalnu kondiciju,a ima i antivirusna i antibiotska svojstva.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!