Balans Medika background

Zdrava stopala siguran oslonac u životu

Bowen Balans Medika

Stopala imaju dva osnovna zadatka: oslonac i kretanje. Svaki korak počije oslanjanjem na petu, a zatim na prednji deo stopala. I tako ceo život. Svakodnevno zdrav čovek napravi od 5.000 -15.000 koraka pa i više. Stabilnost stopala obezbeđuju tri tačke, jedna na peti i dve na prednjoj strani stopala i to jedna ispod palca, a druga ispod malog prsta. Prema podacima dostupnim na stručnim medicinskim portalima preko 50% ljudi ima bolove u stopalima koji im prave teškoće u svakodnevnom životu. Pored bolova u peti, žuljeva, kurijih očiju, najviše problema zadaju čukljevi.

Čukljevi – problemi savremenog načina života

Čukalj (hallux vagus) je deformacija u obliku kvrge na dnu nožnog palca. Kako kvrga raste, nožni palac nema više oslonac koji je imao u normalnom položaju pa se težina tela prebacuje na prednji deo stopala. Čukalj nije samo estetski problem već neprijatan zdravstveni problem. Čukljevi se javljaju učestalije kod žena nego muškaraca. Statistika kaže da palac pomeren u stranu ima 40% žena u dobi pre četrdesete godine, čak svaka druga osoba posle pedesete godine života. Poslednjih godina raste broj muškaraca sa deformitetom nožnog palca što se pripisuje nošenju neudobne obuće sa uskim delom i špicom na vrhu.

Zašto nastaju čukljevi?

Ako posmatramo naša bosa stopala na ravnoj površini pri uspravnom položaju tela, veći deo težine tela se prenosi na petu a manji deo na prednji deo stopala. Stručnjaci su izračunali da najveće opterećenje trpi peta oko 65% ukupne čovekove težine, mali prst na nozi nosi oko 25% a sam palac čak 10% težine. Lekari upozoravaju da svaki centimetar iznad optimalna 3 centimetra visine potpetice, šteti zdravlju i to tako da visoke potpetice doprinose bolovima u stopalu, peti, prstima, listovima, kolenima, kukovima, bolovima u leđima pa čak i bolovima u vratu. Istina je da visoke potpetice izdužuju noge i doprinose eleganciji ženske figure, ipak ne treba preterivati. Danas se kao glavni krivac nastanka čukljeva smatra uska obuća i visoka potpetica. Drugi čest uzrok čukljeva je genetska predispozicija tj. nasleđe. Ponekad ravna stopala u narodu poznato kao ravni tabani, mogu biti razlog razvoja deformiteta palca. I neka druga sistemska oboljenja kao na primer giht, reumatoidni artritis.

Bowen Balans MedikaKako se leče čukljevi?

Postoje dva načina lečenja čukljeva: nehiruško i hiruško ili operativno lečenje. Od Aleksandre Maksimović, višeg fizioterapeuta i Bowen terapeuta saznali smo o najnovijim tehnikama i metodama uspešnog tretmana čukljeva nehiruškim putem. „Čukljevi/Hallucis Valgus, predstavljaju vrlo učestali problem svakodnevne žene. Poznato je da žene vole lepu obuću, ali lepo ne znači uvek udobno i kvalitetno, a dugotrajno nošenje nekomforne obuće nedvosmisleno vremenom dovodi do pojave čukljeva. U njihovom nastajanju veoma bitno utiče i genetski –nasledni faktor. Zapravo udruženo ova dva faktora predstavljaju siguran uzrok u nastanku čukljeva. Čukalj je zapravo jedna lateralna devijacija nožnog palca tj. palac ide u stranu i neretko naleže na druge prste. Radi se o jednoj strukturalnoj deformaciji prve kosti stopala ili tkiva oko metatarzafalangealnog zgloba.Ta deformacija – uvećanje je ono što čini suštinu problema koje nose čukljevi i čega se treba rešiti. Na tom mestu se javlja žestok bol koji se često opisuje kao oštar sevajući bol u stopalu. Koža u tom predelu je obično crvena, osetljiva, iritabilna u svakom pogledu, pa je osobama veoma teško da pronađu odgovarajuću komfornu obuću. U rešavanju problema čukljeva do sada su se pacijenti uglavnom odlučivali ili na hirurški zahvat ili na upotrebu raznih ortotičkih pomagala.U hirurgiji je akcenat na sužavanju strukturalnog ugla izmedju prve metatarzalne kosti i prve falange palca kao i odstranjivanje deformisanog tkiva oko kosti ili zgloba… Međutim i nakon uspešne operacije, najčešća posledica u postoperatvnom toku je ruptura mišića aduktora longusa koji prelazi preko čuklja, što uslovljava veliki bol i s’toga čini da se pacijenti teška srca odlučuju na operaciju. Sa druge strane, upotreba ortotičkih pomagala za cilj imaju obezboljavanje i rasterećenje ugroženog zgloba ali ti efekti su slabi i ne daju trajni rezultat.

Sa primenom Bowen tehnike vaše telo ce po sistemu prioriteta započeti proces samoizlečenja. Često, kada krenemo sa tretmanom čukljeva u prethodnoj anamnezi saznajemo da pacijent već izvesno vreme ima probleme se posturom tela, tj. lošim držanjem. To za nas terapeute potvrđuje činjenicu da će u prvim tretmanima telo prvo iznivelisati karlicu i kičmeni stub a u nekom četvrtom, petom tretmanu, pokrećemo proces eliminisanja čukljeva. Pored obaveznog Bowen tretmana jednom nedeljno, neophodno je da se klijent pridržava protokola koji podrazumeva upotrebu posebne kreme, potapanje stopala u odgovarajuću kupku i jačanje mišića palca vežbama koje će vam terapeut pokazati. Pre nego što krenete sa primenom ove tehnike, neophodno je da predhodno od vašeg Bowen terapeuta dobijete kompletnu informaciju o kakvoj se tehnici radi jer ne podseća ni na jednu do sad poznatu tehniku a važno je da je prihvatite u potpunoj svesti. Sa ovom tehnikom budite spremni na zadivljujući osećaj relaksiranosti i blaženstva jer naše telo za cilj ima da nas dovede u maksimalni balans koji nam je po rođenju dat. Dozvolimo našem telu da upotrebi svoj dar samoisceljenja, probudimo naše telo i dozvolimo mu da živi na maksimumu svog potencijala. U tome će vam pomoći Bowen tehnika.“

Opšte preporuke

Obuću visokih potpetica nosite samo u izuzetnim prilikama, ne duže od 2 sata dnevno, nikako u šopingu, šetnji i sl. Kod kupovine obuće vodite računa da je cipela udobna, od meke kože ili drugog prirodnog materijala. Obratite pažnju na nagib i debljinu štikle, potpetice, tako da vam stopalo ne sklizne napred, a pozadi ostavi suviše slobodnog prostora u delu predviđenom da popuni peta.Idealna visina potpetice je od 3-3,5cm a unutrašnji uložak debljine od 5-8mm. Obuća mora biti dovoljno prostrana da u njoj prsti ne budu stisnuti, već celo stopalo udobno smešteno. I na kraju poverite probleme vaših stopala i čukljeva iskusnom terapeutu, jer samo zdrava stopala su siguran oslonac za vaš život.

Balans Medika,011/32.26.826.

 


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA
011 / 322.68.26. i 064 / 551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com


Stomach alignment/adjustment is a proven, safe, non-invasive and manual technique where, by a special massage, the stomach is "pulled out" from the diaphragm and placed in its natural position in the abdomen.
ALL YOU HAVE TO DO IS CONTACT US AND WE’LL BE GLAD TO SCHEDULE AN APPOINTMENT WITH YOU. WE ONLY WORK WITH EXPERTS WHO ARE FULLY EQUIPPED WITH KNOWLEDGE, EXPERIENCE, PROFESSIONALISM, RELIABILITY, DISCRETION, ETC… AT BALANS MEDIKA CENTAR, HEALTH IS OUR PRIORITY.
011 / 322.68.26. and 064 / 551.50.50.

*
The experience as well as expected results of the treatment may vary with each individual. The outcome can depend several factors such as how long have the individual been experiencing the problem, lifestyle, and the person’s psychophysical condition. Balans Medika monitors the results of each client and never gives false hope, unrealistic and impossible promises for any program we offer at www. Balansmedika.com