Balans Medika background

Zavisnost od interneta

zavisnost od interneta

Zavisnost od interneta je moguće rešiti

Odvikavanje od igrice na internetu je moguće

 

Zavisnost od interneta je poremećaj novijeg doba koji ostavlja negativne i ozbiljne posledice na funkcionisanje jedne ličnosti u socijalnom,porodičnom,poslovnom i opšte-zdravstvenom smislu života. Termin „zavisnost od interneta“ se prvi put pijavio 1996 godine kada ga je psihijatar Ivan Goldberg , opisao kao takav i uporedio ga sa patološkim kockanjem. Ova vrsta zavisnosti se se uglavnom manifestuje kao opsesivna želja da osoba provede većinu svog slobodnog vremena koristeći internet. Zavisnost kao takva se se naročito ogleda u tome što osoba koja je zavisna provodi između 4-8 sati svog slobodnog vremena pa i više, koristeći internet te tako zanemaruje svoje poslovne ili porodične obaveze,druženja,kućne poslove.Zavisnik od interneta ne može da prekine aktivnost na internetu čak i kada postane toga svestan. Zavisnost se može ispoljiti na različite načine:

– zavisnost od igranja igrica

– zavisnost od surfovanja internetom

– zavisnost od sajberseksa

– zavisnost od inetrtnet kockanja

– zavisnost od kompjutera uopšte.

Zavisnost od interneta ,možemo slobodno, reći ima karakteristiku masovnosti i predstavlja veliki socijalni problem. U svetu postoje čitave institucije koje se bave ovom problematikom. Osobe zavisnici, obično taj virtualni svet doživljavaju kao beg od određenih problema koji ih prate. Oni obično pate od depresije ili anksioznosti i u velikom broju slučajeva se ova zavisnost upravo i javlja zbog nemogućnosti prevazilaženja problema. Osoba tako pomoću korisćenja interneta doživljava osećaj zadovoljstva,euforije te tako zaboravlja na problem pritom stvarajući još veći. Dolazi do zapostavljanja porodice i posla što za sobom vuče niz ozbiljnih problema. Kod zavisnika od interneta se neretko javlja depresija,nesanica, poremećaji u ishrani,osećaj krivice i potištenosti pa tako i njegova okolina počinje negativno prema toj osobi da se ponaša nerazumevajući njen problem. Mogu se često javiti i telesne promene kao gubitak telesne težine,bolovi u leđima glavobolje….

Lečenje ovog vida zavisnosti zahteva veoma ozbiljan pristup i često uključuje i celu porodicu zavisnika. Pozadina svake zavisnosti je  određeni problem koji osoba ne može nikako sama da prevaziđe pa je tako i u ovom slučaju. Bežanje u internet dodatno pogoršava rešavanje problema te je tako neophodno uporno i sistematsko prilaženje pojedincu-zavisniku od interneta. Zavisnik bi trebalo biti svestan da postoji problem zavisnosti i u toku tretmana mu treba omogućiti predmet zavisnosti-kompjuter,ali mu pokazati da je internet nesto što terba koristiti korisno i povremeno. Preporučuje se kroz tretmane i postepeno smanjvanje korišćenja interneta dok ne dođe do prihvatljive količine vremena provedene za kompjuterom, usmeravanje na sportske i društvene aktivnosti.

Kod svih bolesti zavisnosti tako i kod ovog vida ne postoji mogućnost da osoba koja je zavisna sama bez stručne pomoći prevaziđe problem. Bez obzira na podršku porodice i socijalne sredine za prevazilaženje ovog ozbiljnog problema potreban je stručnjak koji će kroz niz tretmana i stručnu podršku celoj porodici,naravno, sve individualizirano i sa svakim zavisnikom na poseban način,pomoći u rešavanju problema.

Praksa pokazuje da su naročito „pogođene“ starosne kategorije zavisne od interneta izmedju 16 i 26 godina sto naravno ne znači da je to striktna granica,ali je najčešće starosno doba. Tretmani , u samom početku,uključuju  celu porodicu i traju individualnood šest meseci do godinu dana. Iskustvo takodje pokazuje da se osobama zavisnicima ne treba u potpunosti ukinuti internet kao predmet zadovoljstava , kao što jekod drugih zavisnosti (kocka,droga,alkohol), već samo postepeno smanjivati upotrebu uz tretmane podrške i usmeravanje na druge društvene aktivnosti. Cilj tretmana nije da se u potpunosti ukine korišćenje interneta,što  ne bi bilo praktično moguće obzirom na savremene potrebe ,već da se osobi zavisniku stvore navike normalnog i svrsishodnog korišćenja interneta.

Dipl. spec. pedagog Nataša Kovačević

 


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA 011/322.68.26. i 064/551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com