Категорије
Atlas - Nameštanje Kičme Tretmani

ŠTA JE ATLAS?

1. ŠTA JE ATLAS I GDE SE NALAZI

Atlas je prvi vratni pršljen i nalazi se ispod lobanje, tj. nosi lobanju, naš svet u malom. Zbog te uloge nosača je i dobio ime po mitološkom divu ATLASU iz grčke mitologije, koji je nosio svet na svojim ramenima. Uz to je svojim položajem veoma značajan, jer pokriva vitalno područje kičmene moždine. Što je interesantno, da se mi rađamo s pomaknutim atlasom, da to nije uzrokovano samim činom rađanja. Porodom i kasnije u životu raznim sportskim povredama, padovima, saobraćajnom nezgodom, manipulacijama kojima se trza glava itd, on se pomera samo u gori položaj.

sta je atlas

2. ZAŠTO JE VAŽNO DA JE ATLAS NA SVOM MESTU

Svaki deo našeg tela je značajan i svaki zglob treba da bude na svom mestu. Zato nije teško zamisliti koliko je važno da ovaj najvitalniji zglob našeg tela – atlas – lobanja bude ispravno uzglobljen. Kada atlas nije na anatomski predviđenom mestu, vrši pritisak na arterije, vene, limfne kanale, različite nerve i kičmenu moždinu. Mozak, kao i svi drugi organi u glavi pate zbog smanjenog dotoka arterijske krvi i usporenog odvođenja venske krvi, limfe i toka liquora. Trup i organi su iz istog razloga u energetskom deficitu a ne primaju životne impulse iz mozga, koji nadzire i upravlja svim funkcijama u telu.

3. KOJE BOLESTI MOGU NASTATI USLED LOŠEG POLOŽAJA ATLASA

Pojednostavljeno rečeno SVE bolesti, ili najveći broj njih ako izuzmemo vanjske fizičke, hemijske i biološke traume. Komunikacija mozak – periferija nije dovoljno dobra pa zbog toga dolazi najpre do energetskog disbalansa, potom fiziološke promene i na kraju anatomske ili trajne promene. Mozak je sprečen da svojim mehanizmima regeneracije pravovremeno sanira nastale štete.

4. KAKVA SE POBOLJŠANJA MOGU OČEKIVATI NAKON TRETMANA

Kod najvećeg broja ljudi poboljšanja se javljaju direkno nakon tretmana, a to su: jasnoća u glavi, lakoća i opuštenost u telu, bolja pokretljivost glave i vrata, uspravnije držanje, vedrina, optimizam, lakse disanje, jasniji vid… a ponekad trnci ili strujanje u rukama i nogama, što je znak ponovnog aktiviranja nervnih puteva. Sve zavisi od toga koliko smo bolesni, koliko dugo smo bolesni i koliko smo sami preuzeli odgovornost za svoje zdravlje. Korekcijom položaja atlasa otvara se put za proces samoisceljenja kojim mi sami, svojom energijom popravljamo postojeće štete tj. bolesti na prirodan način.

5. KOLIKO TRAJE TRETMAN, DA LI JE BOLNO I KAKO SE IZVODI

Tretman se sastoji iz dva dela. Prvi deo traje oko 30 min. i sastoji se od: popunjavanja upitnika, razgovora sa atlas-specijalistom, specifičnih testova i korekcije položaja atlasa. Sam tretman je bezopasan, bez naglih hiropraktičarskih pokreta i trzaja, izvodi se u sedećem položaju sa za to namenjenim aparatom. Sam bol je individualna stvar. Nekoga boli manje, nekoga više a opet nekoga nimalo. Bolnost zavisi od toga koliko atlas nije na svom mestu, bolnosti mišića na kojima se radi i praga boli pojedinca.

6. KO MOŽE DA IZVODI OVAJ ZAHVAT

Ovaj zahvat može da radi isključivo tzv. Atlas specijalista ili Atlasprof koji je stekao diplomu ATLASPROFILAX AKADEMIJE iz Švajcarske prema utemeljenom Statutu. Za sada postoji oko 400 dipl.Atlas specijalista, od toga u Hrvatskoj 8, a velika mi je zelja da uskoro imamo i u Srbiji veci broj Atlas specijalista. Važno je naglasiti da jedan Atlas specijalista nije nikakav iscelitelj, on je radije rečeno – jedan biomehaničar, koji samo koriguje položaj atlasa, a ne tretira nikakve simptome. Svaki Atlas specijalista je samostalan i vrhunski je osposobljen za primenu ove jedinstvene tehnike i sa punim pravom zastupa Renea C. Schumperlija. Moj zadatak kao predsednika Atlasprofilax sekcije Hrvatske je širenje znanja na području ex.Jugoslavije, Albanije i Rumunije. Nadam se da cu uskoro samo pričati o ovome a da će „mladji uzeti motiku u svoje ruke“.

7. U ČEMU JE RAZLIKA IZMEDJU HIROPRAKTIKE I ATLASPROFILAX METODE.

Moderna hiropraktika, utemeljena od D.D.Palmera se bavi celim ljudskim skeletom i pokusava da dovede organizam u balans, kako bi se omogućio slobodan tok unutrašnje inteligencije – života. Ona isto namešta atlas, bas kao i sve ostale pršljenove. Sin osnivača hiropraktike B.J. Palmer je razvio tehniku HIO za specifično nameštanje atlasa, kao najvitalnijeg pršljena, koja se još uvek praktikuje u svetu. Iz nje je vremenom nastao veliki broj raznih tehnika nameštanja atlasa. Od: vitalogije, vitametike, atlaslogije, atlas orthogonal, atlas balansa, atlaso terapije po Arlenu, atlas evolucije, Blairove tehnike i mnogo, mnogo drugih. Može se s pravom reći koliko je hiropraktičara toliko je tehnika. Medjutim ovo Šimperlijevo otkriće je jedinstveno i nenadmašivo. Dok sve druge tehnike doživotno „nameštaju“ atlas, Šimperlijeva Atlasprofilax metoda ga namesti bezopasno i trajno jednim jedinim tretmanom. Mogu s pravom reći da je atlasspecijalist stručnjak za atlas a hiropraktičari stručnjaci za sve ostale pršljenove. Iako se dovodjenjem atlasa na njegovo mesto i ostali pršljenovi automatski balansiraju, dobro je davati podršku procesu samoisceljenja i povremenim hiropraktičarskim tretmanima, raznim fizikalnim terapijama, zdravim načinom života itd. Kod atlasprofilax metode nema naglih trzaja, udaraca i istezanja pršljenova, nije potrebna nikakva specijalna dijagnostika (magnetska, CT ili rentgen snimka).

8. DA LI JE OVA METODA KONTRAINDIKOVANA I KADA SE NE PREPORUČUJE.

Jedina kontraindikacija je trudnoća. Ovo je vrlo veličanstveno, što govori o njenoj bezopasnosti i efikasnosti. Ipak bih rekao da postoji jos jedna kontraindikacija a to je sumnja čoveka koji dolazi na tretman nepripremljen, kada ne zna šta je to što mi radimo, pa upita da li će mu se možda naneti veća šteta od one koju vec nosi i da li je to životno opasno, jer je atlas sam po sebi TABU TEMA u medicinskim krugovima.

9. U KOJOJ ŽIVOTNOJ DOBI SE MOŽE DECI NAMESTITI ATLAS

U ovoj metodi ne postoji životna granica. Ja sam imao najmladje dete od osamnaest meseci i najstarijeg čoveka od 88 godina. Ovo je pre svega preventivna tehnika. Zato je preporučljivo da se deci što pre namesti atlas, kako bi zdravo i veselo rasla i razvijala se, bez svih tih hronicnih tegoba kojima je opterećen današnji čovek. Kako bi živeli u slobodi duha i tela.

10. PROŠLI MESEC STE GOSTOVALI U BEOGRADU I IMALI VEOMA ZAPAŽEN MEDIJSKI NASTUP. KADA VAS MOŽEMO PONOVO OČEKIVATI?

Prošli mesec smo održali dva izuzetno posećena predavanja. Prvo u Centru Balans Medika a drugo u Domu zdravlja Stari grad. Predavanje: ,,Atlas prvi vratni pršljen,, slušalo je skoro pet stotina ljudi. Publika je bila izuzetna, postavljala su različita pitanja i mi iz ATLASPROFILAX-a trudili smo se da damo jednostavne, iskrene i kvalitetne odgovore. Krajem septembra smo ponovo sa vama u Centru Balans Medika.

Besplatna konsultacija je razgovor od 10 minuta o atlasu ili uopšte o kičmi i problemima zdravlja . To je razgovor telefonom ili u Centru Balans Medika. Ako je klijent došao lično i ima neku dokumentaciju konsultacija uključuje pregled snimka za naznačeno vreme.

Konsultacija – trajanje od 30 – 40 minuta. Konsultaciju vodi dr Slaviša Đurđević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Anamneza uzimanje podataka razgovor o problemima i tegobama koje klijent ima, odgovari na pitanja o Atlasu i kičmi, pregled snimka, ukoliko ih klijent ima, MR, CT, rentgen ultrazvuk, demonstriranje vežbi i njihovo usvajanje, saveti i preporuke za očuvanje i održavanje kičme, kičmenih pršljenova i drugih zglobova…

Cena konsultacije iznosi 4.000,00 dinara.

Nameštanje Atlasa lekar specijalista, može odložiti za drugi dolazak. U tom slučaju cena se umanjuje za 4.000,00 dinara, koliko je plaćeno prilikom prve posete te će kod druge posete tj. dolaska klijent platiti 16.000,00 dinara. ( 20.000,00 – 4.000,00 = 16.000).

Cena od 20.000 dinara – podrazumeva dijagnostiku i tretman, NAMEŠTANJE ATLAS-a i 1 kontrola tj.tretmana na kojem se radi korekcija ostalih kičmenih pršljenova.

UPOZORENJE – VAŽNA INFORMACIJA

Na sajtovima u Srbiji pojavljuju se lažni Atlas specijalisti. Predstavljaju se lažno, nedozvoljeno koriste fotografije i materijal AtlasPROfilax® Academy Switzerland.

Spisak školovanih Atlasspecijalista PO METODI AtlasPROfilax® Academy Switzerland nalaze se na sajtu www.atlasprofilax.com.

Rizik je vaš!

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!