Категорије
Sinusi (sinusitis)

Terapija za sinuse

Izlečite sinuse brzo i bezbolno

Upornih bolova, pritiska, zapušenosti i curenja iz nosa možete se osloboditi pomoću metode manipulacije ili nameštanja sinusa kao terapije za sinuse.

Manipulacija ili nameštanje sinusa je manje poznata, ali veoma uspešna metoda, koja potiče iz Indije. Radi se o mehaničkoj proceduri koja se ne dovodi u vezu s melemima i travama, tinkturama, mastima ili sličnim pomoćnim sredstvima.
Manipulacija (nameštanje sinusa) u isto vreme uspostavlja normalnu, fiziološku funkciju i prohodnost sinusa. Radi se tzv. manipulacija mekih tkiva na glavi, čime se oslobađaju limfni tokovi te regije i omogućava nesmetana cirkulacija limfne tečnosti. Ovo je terapija za sinuse pomoću koje možete rešiti problem otežanog disanja, ukloniti bol u predelu lica i čela, umanjiti učestalost iritacije i upale gornjih disajnih puteva, poboljšati kvalitet i boju glasa i izbeći hiruršku intervenciju.

Trenutno olakšanje u sinusima

U okviru tretmana kao uvodna procedura obavlja se lagana i prijatna masaža vrata i kosmatog dela glave. Nakon te pripremne procedure, radi se lagana manipulacija refleksnih zona za sinusne kanale, koji se na taj način oslobode i dovedu u fiziološko i potpuno funkcionalno stanje. Metoda je potpuno bezbolna i neinvazivna, tretman traje oko 30 minuta i donosi trenutno olakšanje jer uspostavlja normalnu prohodnost sinusnih kanala. Potrebno je uraditi tri tretmana u razmaku od nedelju dana između svakog od njih. Sam zahvat je potpuno prirodan, bez mogućnosti ikakvih komplikacija i sporednih efekata, a ne postoje ni kontraindikacije. U svim akutnim i hroničnim stanjima tretman je uspešan, s tim što na trajnost efekata utiču i drugi faktori kao što su zagađenost sredine, pušenje, iritantne supstance u životnom okruženju, degeneracija sluzokože nosa, polipi… Nameštanje sinusa pomaže i kod sekundarne alergije kao i kod čestih upala krajnika. Tretman ne može da se radi ljudima koji nemaju kosu na temenu, kao i onima kojima je kosa kraća od 0,5 cm – navodi Ivan Ružić, master sportske fizioterapije i rehabilitacije.
terapija-za-sinuse

Prepoznatljivi znaci da je potrebna terapija za sinuse

Prepoznatljivi simptomi

Dobro poznati simptomi sinuzitisa jesu bol u čeonom delu, korenu nosa i jagodičnim regijama, osećaj povećanog unutrašnjeg pritiska u čelu, nosu i jagodičnim kostima, zatim u očima, slepoočnicama i povećan pritisak iza oka, pucanje kapilara u očima, oticanje očnih kapaka, zapušen nos i otežano disanje kroz nos, oticanje grla, promuklost, glavobolja… Javljaju se i migrenozne glavobolje, periodično zamućenje vida, bol u potiljku, osećaj trnjenja korena kose, zatim gušenja i nedostatka kiseonika, uz manjak koncentracije, potištenost, mrzovolju, anksioznost…

Šta je uzrok bola?

Svaki sinus ima otvor kojim je spojen s nosnim prolazima i nosnicama, a obložen je sluznicom. Zbog toga, faktori koji prouzrokuju upalu i natečenost sluzokože nosa (na primer, prehlada ili alergija) ili ometaju protok vazduha i sekreciju sluzi (polipi u nosu) u određenoj meri utiču i na funkciju i prohodnost sinusa. Natečena sluznica nosa može zatvoriti otvor sinusa i sprečiti pravilnu ventilaciju i izjednačavanje pritiska u nosu i sinusima. Tako neujednačen pritisak u sinusima prouzrokuje bol. Isto tako, sluz koja se normalno stvara u sinusima i u normalnim uslovima služi za održavanje vlažnosti sluzice radi odstranjivanja bakterija koje se tamo mogu naći, kada zaostaje u sinusima, stvara pritisak i izaziva bol. Tako sinus koji je ispunjen sluzi, bez mogućnosti čišćenja i izmene vazduha, postaje pogodno mesto za nastanak infekcije odnosno naseljavanje bakterija ili umnožavanja onih koje se tamo već nalaze.

Šupljine u kostima

Sinusi su simetrično smešteni vazdušni prostori u lobanji i to u gornjem delu lica. Kada ljudi kažu da imaju upalu sinusa, misle na simptome u jednom ili više od četiri para tih šupljina. Sinusi se dele na:
frontalne
koji se nalaze iznad očiju, u području obrva
maksilarne
unutar obe jagodične kosti
etmoidne
iza korena nosa i između očiju
sfenoidne
sfenoidne, iza etmoidnih, u gornjoj regiji nosa i iza očiju

Posledica prehlade

Akutni sinuzitis najčešće nastaje kao posledica prehlade ili alergije, koje stvaraju preduslove za nastanak infekcije. Najčešće je uzrokovan bakterijama ili virusima, mnogo ređe gljivicama. Hronični sinuzitis može se razviti kao posledica učestalih akutnih upala sinusa, pogotovo ako nisu propisno lečene.
  • Akutni traje kraće od 3 nedelje
  • Hronični obično traje od 3 do 8 nedelja, a može se nastaviti i tokom više meseci ili čak godina
  • Recidivirajući – nekoliko akutnih napada u toku godine.
Godinama sam imala problema sa sinusima, a sa hladnim, zimskim danima, tegobe su se samo pogoršavale. Kapi za nos bile su jedino moguće rešenje. Zapušen nos pratile su i glavobolja, osećaj težine u glavi i mnogi drugi neprijatni simptomi. Više puta sam pokušavala da kod lekara specijalista nađem leka, ali bez nekog većeg uspeha. Čula sam da probleme sa sinusima nikako ne bi trebalo zanemariti jer mogu da budu uzrok drugih, većih zdravstvenih problema. Od kolegenice sam čula za terapiju, tj. metodu nameštanja sinusa i pomislila kako bi vredelo probati. Olakšanje sam osetila već nakon prvog tretmana. Tretman sam ponovila još dva puta i tegobe su prestale. Svakome bih preporučila ovu metodu jer je potpuno prirodna i bezbolna, a što je najvažnije, rešava problem. 

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!