Категорије
Sinusi (sinusitis)

Šta su sinusi, upala sinusa i lečenje

 Šta su sinusi i koja je njihova funkcija?

Sinusi su šupljine koje se nalaze u koštanim elementima lobanje, tj. glave. Zašto i kako postoje nije najjasnije ali od prilike da je to arhitektura kosti zahtevala, da bi se dobila određena robusnost sa manjom gustinom materijala. Onda dobijemo evolucijom ili kreacionizmom, sve jedno koja je teorija u pitanju, postojanje šupljina u kostima koje su obložene sluznicom i koje imaju vazduh u sebi. Te šupljine imaju određenu sekretornu funkciju koja nije produktivna u smislu nekog hormonalnog, jednostavno postoje sluzi koje se odatle eliminišu kroz nos. Sinusi su povezani  sa nosnicama i dok sve dobro funkcioniše mi ni ne znamo da su oni tu. Ako dođe do nekih problema, onda osećamo neke sitne tegobe, simptome i slično.

Da li je tačno da se problemi sa sinusima javljaju u periodu jesen-zima?

Da. To je jedan od dva perioda koji su standardni, da kažemo tradicionalni za rektivaciju problema sa hroničnim sinusima ili za aktivaciju u akutnom smislu. To su prelazni periodi između godišnjih doba, sa jeseni na zimu, znači naglo zahlađenje, povećanje vlažnosti i vetar. Isto tako i prelaz sa zime na proleće gde imamo kombinaciju nagle promene temperature, oscilacije u temperaturi i atmosferskom pritisku, pa čak i neke kombinacije sa polenima.

Šta se dešava kada osetimo bol u predelu sinusa?

Najelementarniji oblik upale sinusa je takav da sluznica ulazi u upalni  proces, javlja se otok, crvenilo i pojačana sekrecija. Do nekog momenta, do neke mere, sve te povećane vrednosti sekreta mogu da se eliminišu i to ne predstavlja veliki problem osim nekog curkanja koje se javlja. To  može da se eliminiše kroz nos ili da se sliva niz grlo, ali u nekom momentu počinje da bude previše i onda kroz te male kanale kroz koje se drenira ne mogu više sami sekreti da se dreniraju. Tada možemo da dođemo u situaciju da su oni u opstrukciji i da su tu zablokirani pa tako dolazi do pritiska što one već postojeće sitne probleme uvećava. Ako dođe do pritiska znači da nemamo konstantnu komunikaciju sinusa sa spoljnom sredinom. U takvoj sredini gde više nemamo izmenu gasova, sluzi, sekreta i sluznice, imamo jako dobru podlogu za bakterije i bakterijsku infekciju. Može da se desi, ali ne mora, sve zavisi od toga da li su bakterije prisutne i koliko dugo traju ti problemi.

Ako sekret ne izbacujemo već ga konstanto uvlačimo nazad, da li to može da napravi problem sa sinusima?

U tom mehanizmu ne, jer to znači da se sinusi dreniraju. Međutim, ako je to dosta primetno i često i ako smeta ljudima, moguće je da je to neka latentna upala tj. manja upala koja ima tendenciju da pređe u veću i hroničnu.

Kako se obično leče sinusi? Kome se javljamo i kako izgledaju teparije?

Imamo dve opcije. U konvencionalnoj medicini odete kod doktora opšte prakse, oni vam urade pregled, ne radi se nikakva dodatna dijagnostika u smislu usnimavanja i dobijete standardnu terapiju a to su antibiotici. To i nije baš adekvatan pristup jer da bi se koristili i prepisivali antibiotici u terapiji moramo da znamo da li su prisutne bakterije. Jedna opcija je da se uradi antibiogram, druga opcija je da se uradi radiologija, odnosno usnimavanje sinusa da se vidi kakva je inače formacija tih sinusa, da li postoji tu pojačana sekrecija, da li postoji višak sekreta. Nekad postoje gnojni procesi ako je došlo do bakterijskih upala. Recimo u slučaju da se ne urade sve ove stvari, mogu da vam prepišu antibiotike. Može da se dobije neki blagi benefit u smislu smanjenja tegoba koji može da bude placebo ali ne mora da bude, ali to je kratkotrajno i problemi se vraćaju u nekom kratkom periodu čak i nevezano da ove prelaze sa jednog godišnjeg doba na drugo već u roku od nekih mesec, dva.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!