Категорије
Blog

Sprečavanje upale sinusa – 8 saveta za prevenciju

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti da smanjite šanse za razvoj sinusitisa ili da ublažite rane simptome i veće probleme sa sinusima. Jedna od najvažnijih je promovisanje drenaže i održavanje nosnih prolaza čistim. Evo nekih predloga:

Kupajte svoje nosne prolaze svakodnevno. Nežno pustite vodu u nosne prolaze da biste očistili višak sluzi i navlažili membrane. Dobro vreme za to je ujutru i uveče, kada perete zube. „Četkajte, pa isperite“, moto je dr Metsona, ORL profesora sa Harvarda. Tokom dana koristite fiziološki sprej za nos da navlažite nazalne prolaze.


Pije mnogo vode. Dobra hidratacija pomaže da sluz ostane tanka i labava. Imajte flašu vode za svojim stolom na poslu ili stavite čašu blizu sudopere da vas podseti da pijete vodu tokom dana.


Inhalirajte paru. Ostanite pod toplim tušem ili dovedite vodu do ključanja i sipajte je u šerpu; stavite peškir preko glave i pažljivo se savijte preko tiganja da biste udahnuli paru. Da biste izbegli opekotine, u početku držite distancu i postepeno prelazite u udobnu zonu.


Izbegavajte suva okruženja. Ovlaživač vazduha u vašem domu (posebno pored vašeg kreveta) i gde radite može pomoći u sprečavanju isušivanja nosnih prolaza. Ovlaživače održavajte čistima i bez bakterija i plesni.


Spavajte sa podignutom glavom. Sluz se nakuplja u vašim sinusima noću kada vam je glava spuštena, pa neka vam glava bude podupirana jastucima ili klinom tokom spavanja.


Budite ljubazni prema svom nosu. Nežno izduvajte nos, jednu po jednu nozdrvu. Snažno duvanje može iritirati nazalne prolaze i izbaciti sluz napunjenu bakterijama nazad u vaše sinuse.


Izbegavajte antihistaminike osim ako vam to lekar nije prepisao. Antihistaminici čine sluz gustim i teškim za odvod. Ali ako je vaš sinusitis izazvan alergijama, vaš lekar će možda i dalje želeti da uzimate antihistaminik zajedno sa drugim lekovima.


Budite oprezni sa dekongestivima. Tablete koje sadrže pseudoefedrin deluju na krvne sudove i smanjuju membrane i drže nosne prolaze otvorenim. Sprejevi za nos koji sadrže fenilefrin ili oksimetazolin takođe deluju dobro – i brzo. Međutim, upotreba lokalnih nazalnih dekongestiva duže od dan ili dva dovodi do rizika od pokretanja spirale zavisnosti kao rezultat povratka – povećanog otoka nakon što lek prestane. (Sprej sa kraćim dejstvom, kao što je 0,25% ili 0,5% Neo-Sinephrine, manje je verovatno da će izazvati povratni efekat od onih sa dužim dejstvom kao što je Afrin.) Oralni dekongestivi mogu izazvati tremu i povećati krvni pritisak, pa ako imate visok krvni pritisak , nemojte ih koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

sinusi prevencija

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!