Категорије
Savetovalište

Saveti za usmeravanje dece na sport

U trenucma kada nacija slavi svoje sportske heroje koji briljiraju na svim terenima, od teniskih do košarkaških, izgleda da su deca sve manje zainteresovana za bilo kakav oblik rekreacije. Era internet, android i društvenih mreža učinila je svoje, pa najmladje generacije više vremena provode u zatvorenom prostoru pred ekranom telefona ili kompjutera, nego u igri sa vršnjacima, što se, donedavno, podrazumevalo.

Da li smo kao roditelji negde zakazali, ili jednostavno nismo dovoljno edukovani da decu na pravi način uvedemo u svet sporta?

Veoma je vazno da dete jos u najranijem uzrastu stekne zdrave navike i da fizicka aktivnost postane sastavni deo njegovog zivota. Takodje, trebalo bi imati na umu da je vizicka aktivnost najbolja prevencija za nastanak najrasprostranjenijih blesti danasnjeg sveta kao sto su oboljenja srca i krvnih sudova, osteoporoza, dijabetes, anksioznost, depresija, gojaznost. Osim toga, bavljenje sportom moze da ih zastiti od poroka savremenog drustva, da ih sacuva od ulice, podigne im samopozudanje I doprinese formiranju čvrstog karaktera.

Zdrave navike

Veoma je vazno da dete jos u najranijem uzrastu stekne zdrave navike i da fizicka aktivnost postane sastavni deo njegovog zivota. Takodje, trebalo bi imati na umu da je vizicka aktivnost najbolja prevencija za nastanak najrasprostranjenijih blesti danasnjeg sveta kao sto su oboljenja srca i krvnih sudova, osteoporoza, dijabetes, anksioznost, depresija, gojaznost. Osim toga, bavljenje sportom moze da ih zastiti od poroka savremenog drustva, da ih sacuva od ulice, podigne im samopozudanje I doprinese formiranju čvrstog karaktera.

60 minuta za aktivnosti
Preporučuje se da deca u fizickim ativnostima provedu najmanje 60min dnevno. 

Medjutim, to je cesto nemoguce postići. Gledanje televizije I rad za kompjuterom podrazumevaju sedenje koje ne bi smelo da potraje duze od dva sata dnevno. Aktivnost je neophodno adekvatno osmisliti i dozirati tako da sport deci bude zabava i opustanje a ne opterecenje ili izvor nezadovoljstva. Ovom ozbiljnom temom sve vise se bave lekari psiholozi i treneri.

talenat za sport

Talenat i interesovanje za odredjeni sport ispoljavaju se vrlo rano, a kada se prepoznaju potrebno je razvijati ih, jer ce u suprotnom nestati. Detetu bi, pre svega trebalo pruziti priliku da se dovoljno igra, da upoznaje drugu decu i svet oko sebe, i da stice pozitivna iskustva kako bi kasnije moglo da bira aktivnosti. Ne treba da bude sjajno da bi roditelji bili zadovoljni, vec zato sto ono samo uživa u onome sto radi. Mama I tata su tu da mu ponude razlicite aktivnosti, da prate koliko je zainteresovano I koncentrisano, stag a najvise zanima. Kapacitete treba razvijati postepeno ali bez forsiranja. Na primer, brzi reflksi ili dobar ossecaj za ravnotezu rano se iskazuju I mogu biti odlican uslov za upraznjavanje borilackih vestina, ali – šta ako dete ne zanimaju karate ili tekvondo?

Nije moguce precizno odredii pravo vreme za pocetak bavljnja sportom. Neki strucnjac preporucuju da je idealan uzrast izmedu osme i desete godine, drugi smatraju das u malisani vec posle seste motoricki I psihicki spremni za ekipne sportive. Generalno gledano, najbolje je da dete pocne sa treninszima u uzrastu od sedam godina, otprilike kada krene u skolu, sto vec predstavlja veliku promenu u njegovom zivtu, koju ce svakako lakse prebroditi uz bavljenje sportom.

Usmeravanje na sport

Decu bi trebalo usmeravati na sport samo ako ona pokazu zainteresovanost. U suprotnom, svako prisiljavanje bice kontraproduktivno I stvorice otpor I odbojnost. Pustite ih da samostalno odluce da li I cime zele da se bave. Morate im dati vreme da pronadju sebe u odredjenoj disciplini. Ukoliko su stidljiva, uplasena ili imaju neke svoje razloge budite stripljivi I uporni. I nikako ih ne opterecujte obavezama. Nije moguce u isto vreme postizati odlican uspeh u skoli, odlaziti na casove jezika i balet I baviti se sportom. Deca bi trebala da budu deca I da uzivaju u svom detinjstvu.

Od neprocenjive vaznosti je I odabir sporta. Ne onog koji odgovara vama, vec koji se dopada vasem detetu. Neadekvatan izbor doprinosi gubitku interesovanja I povecava mogucnost povredjivanja a moze biti I izvor frustracijaTo je narocito izrazeno ako primoravate dete na sport kojim ste se vi nekad bavili. Jer, ako mu treninzi ne budu isli od ruke, osecace se ponizenim ili ce smatrati da je ineverilo vasa ocekivanjaNemojte to da dozvolite.

Popularnost tenisa

Danas je u našoj zemlji tenis na vrhuncu popularnosti. No, ne može svaki dečak da bude novi Novak Djokovic i nije svaka devojčica buduća Ana Ivanović. Prvo procenite vestine I interesovanja deteta, pa na osnovu toga pokušajte da izaberete najprikladniji sport. Ne onaj koji je trenutno aktuelan ili koji je najskuplji, jer ni vrhunski treneri ne mog da pomognu ako dete gaji potpuno druga cije sklonosti. (sklonosti mogu odrediti genetski testovi. Ne lutajte vec potrazite savet strucnjaka.). Mozda ne voli da trci po terenu I da satima udara lopticu reketom? Mozda ga vise zanimaju atletski stadion, skok udalj, Ivana Spanovic?

Takodje, važno je pronaći dobrog trenera, proveriti uslove i prilagodjenost treninga uzrastu deteta, proceniti da li mu ostatak ekipe odgovara po godinama i zrelosti. (da da da i onda nasi testovi!). Ne zbunjujte ga tako što ćete se mešati u rad stručnjaka ili davati savete, jer u osvom slučaju vi ne bi trebalo da budete autoritet.

Nemojte smetnuti s uma da su samo retki ostvarili svetski uspeh I da oni koji su odustali, cesto pod pritiskom roditeljskih ambicija, ostaju povredjeni I razocarani, a kasnije mnogi nemaju snage da zavrse fakultet, da obezbede egzistenciu I normalan zivot.

Ne pokazujte nezadovljstvo ako ne pobedi na takmicenju ili ako njegov tim izgubi. Lopta je okrugla, a porazi I greske su sastavni deo kako sporta, tako I zivta. Uvek ohrabujte svoje dete, navijajte za njega svim srcem, napomenite d ace sledeci puta biti bolje I da treba da nastavi da se trudi. Tako cete steci poverenje, spreciti razocarenje, odrzati motivaciju za nastavak treniranja, nauciti ga dostojanstvu I u pobedi I u porazu. Ne insistirajte na tome da bude najbolji jer to nije jedino merilo uspeha. Pre svega, pustite decu da se igraju I uzivaju u sportu koji su izabrali I koji ih na njihov mali nacin ispunjava. Sve sto nauce kroz redvno treniranje practice ih kasnije u zivotu, a zdrave navike spadaju medju najvaznije kvalitete koje fizica aktivnost moze da pruzi.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!