Balans Medika background

Rešite se bolnih stopala i čukljeva – Aleksandra Maksimović

Bowen Balans Medika

Koji su najčešći urođeni deformiteti stopala, kako ih prepoznati i lečiti, savetuje Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut i refleksolog

-Bol u stopalima osećala sam kao dete, a crvena i otečena koža i kvrge na palčevima stvorile su mi veliki kompleks. Operacije sam se plašila, a rastavljači za prste nisu dali obećane rezultate – priča Emina Talić (59). Pročitala je da postoji medicinska procedura za stopala i čukljeve i zakazala besplatnu konsultaciju.

– Nisam očekivala previše da se ponovo ne razočaram. Razgovor sa školovanim terapeutom ulivao mi je veliko poverenje, nadu i samopouzdanje. Posle određenog broja tretmana rezultat je bio vidljiv. Bol u stopalu je odavno iščezao, čukljevi su se smanjili na pola i mogla sam napokon obuti svoje omiljene cipele, popravila sam držanje, kukovi su prestali da me bole, postala sam ponovo sretna i zadovoljna žena – tvrdi ova sredovečna žena.

Stopalo je završni deo donjeg ekstremiteta. Treba biti statički dovoljno čvrsto da nosi celu težinu tela, a dinamički se mora prilagoditi podlozi tj.amortizovati udare o podlogu, omogućiti stajanje, hodanje i trčanje.

Stopalo se sastoji od 26 kostiju povezano međusbno čvrstim ligamentima i osigurano jakim dugim i kratkim mišićima. Tokom stajanja i hodanja stopalo ima 3 uporišne tačke: petu i 2 tačke na 1. i 5 metatarzalnoj kosti (ispod palca i malog prsta).

Prvo formiranje svodova počinje sa ustajanjem i hodom deteta, a potpuno jasno se izvajaju u drugoj godini života.

Da stopala budu zdrava

-Statiku kukova i svodova stopala održava oblik kostiju i snažni ligamentarni aparat. Mišići stopala održavaju funkcionalno normalan oblik i elastičnost stopala. Dok je muskulatura funkcionalno dobra, dok postoji koordinacija rada mišića a time i funkcionalna ravnoteža, dotle je i oblik stopala normalan. Kad mišići popuste usled bolesti, povrede, preopterećenosti, neadekvatne obuće, stopala popuste – tvrdi Aleksandra Makismović, viši fizioterapeut i refleksolog iz Centra Balans Medika.

Na pregledu

Refleksologija Bowen Cukljevi | Balans MedikaPregled stopala počinje pregledom čitavog tela upoređujući posebno levu i desnu stranu. Niz smetnji u kičmi, kukovima i kolenima može uticati na smetnje u stopalima. Anamneza mora biti opširna, posebno u pogledu bolova, zamora, grčeva, oticanja.

Pri pregledu stopala posmatramo boju kože, njenu napetost, traži se eventualni edem-otok. Pri palpaciji pratimo toplinu kože, puls, eventualnu atrofiju, fibrozne promene na mišićnom tkivu.

Oblik stopala ispituje se u sedećem položaju kada je stopalo neopterećeno i u stojećem kada je opterećeno.

Tretiranje ravnih stopala

Deformitete stopala možemo podeliti na kongenitalne-urođene i stečene .

Stečeni statički deformiteti uzrokovani su načinom života, kretanja i rada savremenog čoveka.

-Naizmenične kupke pre spavanja po definisanom protokolu, kretanja u prirodu, leti biti što češće bos po travi ili pesku, korektivne vežbe za stopala, nošenje medicinske obuće, visina potpetice od 2 cm za muškarce, do 4 cm kod žena. Đon treba da je mekan i savitljiv, vrh cipela da je dovojlno širok i ima mesta da se prsti mogu micati. Špicasti uzani vrh cipele nabija prste jedan na drugi pa dolazimo do skraćivanja tetiva i prebacivanja prstiju jedan preko drugog, kurjih očiju, žuljeva i sl.

Treba posebno obratiti pažnju da đon cipela kod dečije obuće bude mekan i elastičan jer inače dolazi do oštećenja kratkih mišića tabana i ograničenja slobode u pokretima zglobova stopala.

Kod dece je jako važna i korektivna medicinska gimnastika, fiziološki neophodna i svrsishodno opravdana u podržavanju pravilnog rasta i razvoja – kaže Aleksandra Maksimović viši fizioterapeut i refleksolog.

Oslobodite se čukljeva

Od stečenih deformiteta stopala najčešći su :petni trn, plantarni fascitis, ali daleko najveći broj ljudi pati od deformiteta Hallux valgus poznatiji u narodu kao čukalj.

Čukljevi su više prisutni kod ženske populacije (čak 90posto), ali i muškarci sa ravnim tabanima danas neretko dolaze sa istim problemom.

Unutrašnja strana donje polovine glave prve metatarzalne kosti izbačena je i na njoj se razvija ili sluzna kesa sa upalama ili se uvećava vezivno tkivo. Kako problem napreduje, položaj palca se sve više krivi (nekada i do 90 stepeni), postaje rigidan i često se vremenom javlja artroza i jaki bolovi. Dolazi do pomeranja prstiju tako da palac može preći sledećeg preko prsta ili se podvući ispod njega. Nastanak čukljeva je u potpunosti medicinski objašnjen.

Simptomi: oštar probadajući bol u zglobu palca, bol u tabanu u delu ispod prvog i drugog prsta do palca, bol u korenu palca, tup pulsirajući bol u stopalima, bol u peti, nemogućnost da se obuje nijedna cipela usled upale i otečenosti zgloba palca. Takvi bolovi refleksno uzrokuju dalje bolove u kolenima, kukovima, donjem delu leđa.

Refleksologija Bowen Cukljevi | Balans MedikaDelotvorne terapije

Primena različitih fizikalnih medicinskih procedura. One podrazumevaju neinvanzivne modele terapija. Jedan od njih koji se već 7 godina primenjuje u našem centru Balans Medika je medicinska akupresura i masaža stopala koju izvodi stručno lice. Ovom metodom se ublažavaju bolovi, upalni procesi a vremenom se prati i smanjivanje i promena oblika deformiteta palca i celog stopala.

-Pored rada na stopalima, neophodno je popraviti statiku i balans celog tela pa se u tu svrhu radi terapija za korekciju kičme i nogu. Metod je neinvanzivan i podstiče telo na samoisceljenje i potpunu regulaciju preko nervnog i hormonalnog sistema sve do kompletne korekcije koštano zglobnog sistema. Pored terapija u centru, neophodno je primeniti kućni protokol sa kupkama i korektivnim vežbama za mišiće palca i celog stopala. Savetuju se pažljivo odabrane cipele od meke kože sa obaveznom potpeticom od 2-4cm, nikako ravna obuća! Kao dodatnu terapiju uvek preporučujemo izradu korektivnih uložaka urađene individualno po meri – kaže na kraju razgovora Aleksandra Maksimović.


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA 011/322.68.26. i 064/551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com