Balans Medika background

Rešite se bolnih stopala i čukljeva – Aleksandra Maksimović

Bowen Balans Medika

Koji su najčešći urođeni deformiteti stopala, kako ih prepoznati i lečiti, savetuje Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut i refleksolog

-Bol u stopalima osećala sam kao dete, a crvena i otečena koža i kvrge na palčevima stvorile su mi veliki kompleks. Operacije sam se plašila, a rastavljači za prste nisu dali obećane rezultate – priča Emina Talić (59). Pročitala je da postoji medicinska procedura za stopala i čukljeve i zakazala besplatnu konsultaciju.

– Nisam očekivala previše da se ponovo ne razočaram. Razgovor sa školovanim terapeutom ulivao mi je veliko poverenje, nadu i samopouzdanje. Posle određenog broja tretmana rezultat je bio vidljiv. Bol u stopalu je odavno iščezao, čukljevi su se smanjili na pola i mogla sam napokon obuti svoje omiljene cipele, popravila sam držanje, kukovi su prestali da me bole, postala sam ponovo sretna i zadovoljna žena – tvrdi ova sredovečna žena.

Stopalo je završni deo donjeg ekstremiteta. Treba biti statički dovoljno čvrsto da nosi celu težinu tela, a dinamički se mora prilagoditi podlozi tj.amortizovati udare o podlogu, omogućiti stajanje, hodanje i trčanje.

Stopalo se sastoji od 26 kostiju povezano međusbno čvrstim ligamentima i osigurano jakim dugim i kratkim mišićima. Tokom stajanja i hodanja stopalo ima 3 uporišne tačke: petu i 2 tačke na 1. i 5 metatarzalnoj kosti (ispod palca i malog prsta).

Prvo formiranje svodova počinje sa ustajanjem i hodom deteta, a potpuno jasno se izvajaju u drugoj godini života.

Da stopala budu zdrava

-Statiku kukova i svodova stopala održava oblik kostiju i snažni ligamentarni aparat. Mišići stopala održavaju funkcionalno normalan oblik i elastičnost stopala. Dok je muskulatura funkcionalno dobra, dok postoji koordinacija rada mišića a time i funkcionalna ravnoteža, dotle je i oblik stopala normalan. Kad mišići popuste usled bolesti, povrede, preopterećenosti, neadekvatne obuće, stopala popuste – tvrdi Aleksandra Makismović, viši fizioterapeut i refleksolog iz Centra Balans Medika.

Na pregledu

Refleksologija Bowen Cukljevi | Balans MedikaPregled stopala počinje pregledom čitavog tela upoređujući posebno levu i desnu stranu. Niz smetnji u kičmi, kukovima i kolenima može uticati na smetnje u stopalima. Anamneza mora biti opširna, posebno u pogledu bolova, zamora, grčeva, oticanja.

Pri pregledu stopala posmatramo boju kože, njenu napetost, traži se eventualni edem-otok. Pri palpaciji pratimo toplinu kože, puls, eventualnu atrofiju, fibrozne promene na mišićnom tkivu.

Oblik stopala ispituje se u sedećem položaju kada je stopalo neopterećeno i u stojećem kada je opterećeno.

Tretiranje ravnih stopala

Deformitete stopala možemo podeliti na kongenitalne-urođene i stečene .

Stečeni statički deformiteti uzrokovani su načinom života, kretanja i rada savremenog čoveka.

-Naizmenične kupke pre spavanja po definisanom protokolu, kretanja u prirodu, leti biti što češće bos po travi ili pesku, korektivne vežbe za stopala, nošenje medicinske obuće, visina potpetice od 2 cm za muškarce, do 4 cm kod žena. Đon treba da je mekan i savitljiv, vrh cipela da je dovojlno širok i ima mesta da se prsti mogu micati. Špicasti uzani vrh cipele nabija prste jedan na drugi pa dolazimo do skraćivanja tetiva i prebacivanja prstiju jedan preko drugog, kurjih očiju, žuljeva i sl.

Treba posebno obratiti pažnju da đon cipela kod dečije obuće bude mekan i elastičan jer inače dolazi do oštećenja kratkih mišića tabana i ograničenja slobode u pokretima zglobova stopala.

Kod dece je jako važna i korektivna medicinska gimnastika, fiziološki neophodna i svrsishodno opravdana u podržavanju pravilnog rasta i razvoja – kaže Aleksandra Maksimović viši fizioterapeut i refleksolog.

Oslobodite se čukljeva

Od stečenih deformiteta stopala najčešći su :petni trn, plantarni fascitis, ali daleko najveći broj ljudi pati od deformiteta Hallux valgus poznatiji u narodu kao čukalj.

Čukljevi su više prisutni kod ženske populacije (čak 90posto), ali i muškarci sa ravnim tabanima danas neretko dolaze sa istim problemom.

Unutrašnja strana donje polovine glave prve metatarzalne kosti izbačena je i na njoj se razvija ili sluzna kesa sa upalama ili se uvećava vezivno tkivo. Kako problem napreduje, položaj palca se sve više krivi (nekada i do 90 stepeni), postaje rigidan i često se vremenom javlja artroza i jaki bolovi. Dolazi do pomeranja prstiju tako da palac može preći sledećeg preko prsta ili se podvući ispod njega. Nastanak čukljeva je u potpunosti medicinski objašnjen.

Simptomi: oštar probadajući bol u zglobu palca, bol u tabanu u delu ispod prvog i drugog prsta do palca, bol u korenu palca, tup pulsirajući bol u stopalima, bol u peti, nemogućnost da se obuje nijedna cipela usled upale i otečenosti zgloba palca. Takvi bolovi refleksno uzrokuju dalje bolove u kolenima, kukovima, donjem delu leđa.

Refleksologija Bowen Cukljevi | Balans MedikaDelotvorne terapije

Primena različitih fizikalnih medicinskih procedura. One podrazumevaju neinvanzivne modele terapija. Jedan od njih koji se već 7 godina primenjuje u našem centru Balans Medika je medicinska akupresura i masaža stopala koju izvodi stručno lice. Ovom metodom se ublažavaju bolovi, upalni procesi a vremenom se prati i smanjivanje i promena oblika deformiteta palca i celog stopala.

-Pored rada na stopalima, neophodno je popraviti statiku i balans celog tela pa se u tu svrhu radi terapija za korekciju kičme i nogu. Metod je neinvanzivan i podstiče telo na samoisceljenje i potpunu regulaciju preko nervnog i hormonalnog sistema sve do kompletne korekcije koštano zglobnog sistema. Pored terapija u centru, neophodno je primeniti kućni protokol sa kupkama i korektivnim vežbama za mišiće palca i celog stopala. Savetuju se pažljivo odabrane cipele od meke kože sa obaveznom potpeticom od 2-4cm, nikako ravna obuća! Kao dodatnu terapiju uvek preporučujemo izradu korektivnih uložaka urađene individualno po meri – kaže na kraju razgovora Aleksandra Maksimović.

 


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA
011 / 322.68.26. i 064 / 551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com


Stomach alignment/adjustment is a proven, safe, non-invasive and manual technique where, by a special massage, the stomach is "pulled out" from the diaphragm and placed in its natural position in the abdomen.
ALL YOU HAVE TO DO IS CONTACT US AND WE’LL BE GLAD TO SCHEDULE AN APPOINTMENT WITH YOU. WE ONLY WORK WITH EXPERTS WHO ARE FULLY EQUIPPED WITH KNOWLEDGE, EXPERIENCE, PROFESSIONALISM, RELIABILITY, DISCRETION, ETC… AT BALANS MEDIKA CENTAR, HEALTH IS OUR PRIORITY.
011 / 322.68.26. and 064 / 551.50.50.

*
The experience as well as expected results of the treatment may vary with each individual. The outcome can depend several factors such as how long have the individual been experiencing the problem, lifestyle, and the person’s psychophysical condition. Balans Medika monitors the results of each client and never gives false hope, unrealistic and impossible promises for any program we offer at www. Balansmedika.com