Категорије
Savetovalište

Profesionalna orijentacija, Beograd Balans Medika

Profesionalna orijentacija vaša najbolja investicija. Štedi vreme i novac. Kroz različite vrste testova/karakter ličnosti, radne navike, sposobnosti, motivacija, interesovanja… na osnovu rezultata testiranja, koje tumači psiholog i u zajedničkom razgovoru sa roditeljem i detetom, pomaže im da donesu najbolju odluka u izboru škole,fakulteta ,zanimanja .Tako se izbegava donošenje pogrešnih odluka, unapređuje odnos između dece i roditelja, otklanjaju dileme i konfliktne situacije. Profesionalna orijentacija pruža osećaj sigurnosti i kontrole nad sopstvenim životom.

Profesionalna orijentacija obuhvata niz stručnih postupaka koji imaju za cilj pružanje pomoći i podrške u kreiranju profesionalnog razvoja pojedinca, odnosno u procesu donošenja odluka koje su značajne za profesionalni život. Ona polazi od upoznavanja ličnih karakteristika pojedinca (sposobnosti, interesovanja, motivacija, vrednosti) i realne mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja nastojeći da ih na najbolji način spoji u profesionalnu odluku koju će osoba samostalno doneti.

Zašto profesionalna orijentacija?

Kvalitet života i nivo zadovoljstva jedne osobe u velikoj meri zavisi i od toga da li se profesionalno bavi poslom koji joj odgovara. Pogrešan izbor zanimanja ne samo da dovodi do nezadovoljstva već povećava rizik da se osoba povredi na radu, da ima manju produktivnost, da manje zarađuje, da se psihički i/ili fizički razboli, da umanji kvalitet međuljudskih odnosa…Međutim, često nije lako doći do najboljih profesionalnih odluka. Nedovoljno poznavanje/uvažavanje sopstvenih sposobnosti i ostalih karakteristika ličnosti, realnih okolnosti koje su u vezi sa školovanjem i radom, prepuštanje sopstvenim nerealnim željama ili tuđim pritiscima mogu dovesti osobu u situaciju da donese pogrešne profesionalne odluke. Često se može pojaviti i neodlučnost ili nezainteresovanost (kod adolescenata) kao vrsta odbrane od napetosti u toj situaciji, što posebno uznemiravajuće deluje na roditelje. Profesionalna orijentacija je najbolji način da se olakša proces donošenja odluka u ovoj oblasti, da osoba osvesti šta i zašto želi, kao i da sazna realne mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja. Pored toga, taj postupak jača osobu za samostalno donošenje odluka što može imati transfernu vrednost i na druge životne situacije. Osoba preuzima odgovornost, zna zašto nešto bira i koje korake treba dalje da preduzme. To joj stvara osećaj sigurnosti i kontrole nad sopstvenim životom.Takođe, umirujuće deluje i na roditelje/staratelje dece i mladih koji često ni sami nisu sigurni oko svog mesta i uloge u takvoj situaciji.

Kome je namenjena profesionalna orijentacija?

Svima, nezavisno od uzrasta, koji:

 • donose odluku oko nastavka školovanja – izbor srednje škole, visoke škole, fakulteta, specijalizacije…
 • nisu sigurni oko profesionalnog izbora koji su napravili
 • nisu sigurni koje su im sposobnosti najbolje razvijene
 • žele da potvrde svoj profesionalni izbor
 • žele da saznaju u kojim zanimanjima još mogu biti uspešni
 • strepe da li će ostvariti profesionalni izbor i žele da naprave rezervnu varijantu
 • žele da promene školu, fakultet, zanimanje
 • žele da promene radno mesto u okviru iste struke
 • su nezaposleni i razmišljaju o prekvalifikaciji
Profesionalna orijentacija - Balans Medika

Na koji način se radi profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija - Balans Medika

Profesionalna orijentacija obuhvata:

 • pismeno testiranje (sposobnosti, ličnosti, motivacije, profesionalnih interesovanja)
 • pregledavanje testovnog materijala
 • individualni razgovor (za decu i mlade u prisustvu roditelja/staratelja)
 • prezentovanje dobijenih rezultata
 • profesionalno savetovanje (preporuke)
 • profesionalno informisanje (vrste škola/obrazovnih profila, trajanje obrazovanja, specifični zahtevi i sl.)

Za profesionalnu orijentaciju potrebna su dva susreta. Jedan za testiranje (oko 90 minuta), a drugi za ostale aktivnosti (45 minuta). Između dva susreta pregledava se urađeni testovni materijal.

Ko vrši profesionalnu orijentaciju?

Profesionalnu orijentaciju obavljaju psiholozi koji imaju veliko iskustvo u pružanju usluga profesionalnog testiranja, savetovanja i informisanja. Autor teksta: Eleonora Vlahović, školski psiholog
Informacije na  011 3226 826  ili na  info@balansmedika.com
Profesionalnoj orijentacija  je na našem specijalizovanom sajtu www.profesionalnaorijentacijasrbija.com objašnjena sa više detalja.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!