Категорије
Tretmani

Makrobiotička ishrana i zdravlje žene

Makrobioticka ishraba Balans Medika

Pouzdano je dokazano da je učestalost srčanih bolesti kod žena prvenstveno posledica savremene ishrane bogate mastima i sedećeg načina života.

Epidemiološke i druge studije potvrđuju ulogu ishrane bogate crvenim mesom, jajima i piletinom u stvaranju visokog holesterola i povećanog rizika od srčanog napada i udruženih kardiovaskularnih problema. S druge strane, uravnotežena makrobiotička ishrana zasnovana na žitaricama i povrću sprečava i smanjuje broj srčanih bolesnika.

Pravi način da se odgovori na simptome menopauze jeste izbegavanje jake životinjske hrane i prihvatanje makrobiotičke ishrane u kojoj preovladavaju obroci od celovitih žitarica, mahunarki i svežeg, posebno lisnatog, povrća.Namirnice koje treba da se često nađu na stolu osim tofua i rotkve, jesu krastavci,ječam, pšenica, čajevi od ovih žitarica, kao i čaj od nane. Način kuvanja isto tako ima uticaja, pa se preporučuje kraće pripremanje i lakše dinstanje.

Promene raspoloženja koje su udružene sa „teškom hranom“ mogu da se leče makrobiotičkom ishranom zasnivanom na složenim ugljenim hidratima, posebno prirodno slatkoj hrani kao što su celovite žitarice (uključujući slatki braon pirinač) i slatko povrće (bundeve, kupus, šargarepe, luk).Prirodno slatki deserti, kao kesten pire, pirinač, slatki pirinač i kuvano voće, povremeno zaslađeno ječmenim sladom, pomaže da se olakša hipoglikemija i promena rasploženja.

Makrobiotička ishrana zasnovana na biljnoj hrani, sa niskim sadržajem zasićenih masti i holesterola, pomaže da se uspostavi normalna vlažnost i elastičnost kože.Redovna upotreba kvalitetnog maslinovog ili suzamovog ulja i pri dinstanju hrane pomaže održavanju prirodne vlažnosti kože.Svakodnevno trljanje tela toplim isceđenim peškirom, otvara pore dok se otapaju tvrde masne naslage ispod kože, koje začepljuju ili ometaju protok vlažnosti na površinu.

Žene sa visokim holesterolom, koje su prešle na makrobiotičku ishranu, doživele su brzo opadanje nivoa holesterola, za samo nekoliko nedelja.Očevidno, ishrana na makrobiotički način može da spreči srčane bolesti i čak da dovede do poboljšanja.
Tofu sadrži kalcijum i, kada se jede sa drugom hranom bogatom kalcijumom, kao što su zeleno lisnato povrće, morske alge, posebno hiziki i arame, pasulj i semenke, može pomoći da se spreči osteoporoza.Bademi, brokoli, kelj, semenke susama i sardine takođe su bogate kalcijumom.

Dugotrajni simptomi udruženi sa menopauzom povezani su sa prevelikim unosom mesa, mlečnih proizvoda,tvrdih sireva i druge životinjske hrane.To su osteoporoza i srčane bolesti.
Iako ženski hormoni igraju ulogu u zdravlju kostiju, gubitak koštane mase često počinje pre menopauze, kao pokazatelj da su dugotrajni prehrambeni faktori i faktori životnog stila isto toliko bitni kao i smanjenje estrogena u menopauzi.Estrogen sprečava gubitak, dok progesteron stimuliše formiranje kostiju.

Prema makrobiotici, gubitak koštane mase je rezultat unošenja viška bilo jina ili janga.Visoki unos mesa, mlečnih proizvoda i druge životinjske hrane uzrokuje jedno prekiselo stanje krvi.Da bi neutralisalo tu kiselinu, telo povlači kalcijum i druge minerale iz kostiju.Zasićene masti koje se nalaze u toj hrani umanjuju apsorpciju kalcijuma iz hrane što usložnjava problem.
Šećer, slatki napici i druga ekstremno jin hrana takođe proizvodi kiselu reakciju u krvi što vodi sličnom pokretanju kalcijuma i gubitku koštane mase.Fosfor takođe proizvodi kiselu reakciju i hrana koja je bogata tim elementom, kao što je crveno meso, ubrzava osteoporozu.

Alkohol i kofein (ekstremno jin), kao i pušenje i uzimanje suviše soli (ekstremno jang), takođe ubrzavaju gubitak kalcijuma.
Ljudi često posežu za cigaretama ili slanim grickalicama kako bi uravnotežili unošenje kafe, slatkiša i alkohola, što vodi ka progresivnom gubitku kalcijuma.
Pored hrane, manjak fizičke aktivnosti doprinosi, takođe,gubljenju koštanog tkiva.

Izbegavanje mesa, mlečnih prozivoda, piletine i druge životinjske hrane učiniće da lakše odolimo šećeru, slatkim napicima i kofeinu.Uravnotežena makrobiotička ishrana, zasnovana na celovitim žitaricma, mahunarkama, svežem povrću, algama i drugoj celovitoj prirodnoj hrani, od koje je mnoga bogata kacijumom, u kombinaciji sa uobičajeno aktivnim životnim stilom, najbolji je put da se očuva zdravlje kostiju i zdravlje celog tela.

Dragan Đorđević
Dijeta i zdravlje- www.dijetaizdravlje.com

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!