Balans Medika background

Lek prema krvnoj grupi

Fitoterapija | Balans Medika

Mileta Manojlović, fitoterapeut, o primeni bilja u lečenju. Aloja, rusomača ili kantarion su idealni samo za A krvnu grupu, dok su za ostale štetni.

Da je pitoma nana štetna za one sa A krvnom grupom, ehinacea nekorisna za one sa „nultom“, a da oni kroz koje „teče“ B i AB krvna grupa ne bi trebalo da piju čajeve od divizme i kukuruzne svile, većina nije ni pomislila dok je ispijala redovnu jutarnju šoljicu čaja.

Određene komponente biljaka, međutim, baš kao i kod namirnica, mogu da naprave zastoj u određenim ćelijama, da izazovu određene zdravstvene tegobe, ili da pogoršaju stanje ako se bolest već javila. Aloja, rusomača ili kantarion su, recimo, idealni samo za A krvnu grupu, dok su za ostale krvne grupe štetni, ako se koriste u dužem vremenskom periodu. To, u razgovoru za „Novosti“, tvrdi Mileta Manojlović, fitoterapeut iz Kruševca. On je višedecenijsko znanje o lečenju biljem pretočio u knjigu „Narodna medicina u skladu sa krvnom grupom“, koju je nedavno predstavio u Firenci na petom evropskom kongresu integrativne medicine.

Na šta bi trebalo da obratimo pažnju pre nego što se upustimo u lečenje biljem?

– Preparat najpre treba da odgovara krvnoj grupi pacijenta ili da je usklađen sa testom intolerancije na hranu jer je upotreba biljnih komponenti povezana sa metabolizmom organizma. Takođe, trebalo bi se pridržavati doza i načina pripreme. Biljni preparati kod nas se, za razliku od razvijenih zemalja sveta, izdaju bez recepta što nosi određeni rizik.

Kakav je pristup fitoterapije kada je reč o konkretnoj bolesti?

– Polazi se od dijagnoze koji su dali lekari, zatim se određuje krvna grupa, rade se analize urina, uzimaju se u obzir i lekovi koje bolesnik koristi, uslovi stanovanja, vrsta posla, kao i opšte stanje bolesnika. Fitoterapija nije primenjiva ako je pacijent na hemoterapiji ili terapiji zračenjem. Sa fitoterapijom treba početi tek kad prođu barem tri nedelje od hemoterapije.

Mogu li biljni lekovi bezbedno da se koriste uporedo sa sintetičkim?

– Fitoterapiju je moguće koristiti paralelno sa uzimanjem sintetičkih lekova, ali biljni lek ne bi smeo da se uzima istovremeno kada i sintetički. Treba da prođe najmanje dva sata između ove dve terapije, jer jedna drugoj mogu da umanje dejstvo.

Koje biljke imaju najjače antikancerogeno dejstvo?

– Postoji veća grupa biljaka, uglavnom su to one koje se koriste za podizanje imuniteta, kao što su aloja, ehinacea, kantarion, neven, rastavić, kopriva, mečja šapa..

Mileta Manojlovic Fitoterapeut | Balans Medika Koliko traje biljna terapija?

– Optimalni rok za sprovođenje terapije je dvanaest dana, a kontrola rezultata radi se osam do deset dana po njenom završetku.

Kako treba birati biljke prema bolestima?

– Kantarion ne treba koristiti kad osoba koje imaju visoku temperaturu, ehinaceu izbegavati kod autoimunih bolesti, biljka ruta se ne koristi kada postoji oboljenje kože. Za obolele od jetre nisu odoljen, beli luk, podbel, sladić i barska nana. Ren ne treba da koriste oboleli od želudačnih i crevnih bolesti, žalfiju da izbegavaju punokrvne osobe, dok hajdučka trava nije za osobe koje imaju svrab na koži.

U našoj naciji ima dosta bubrežnih bolesnika i obolelih od visokog pritiska, koje biljke se njima ne savetuju?

– Za obolele od bubrežnih bolesti ne koristiti asparagus, beli luk, kleku, krušinu, peršun, rastavić i zečji trn. A za hipertenzičare su štetni žen-šen, kantarion, božikovina i oman.

Koje čajeve preporučujete za prevenciju bolesti i jačanje imuniteta za sve krvne grupe?

– Svaka kuća bi trebalo da ima malu biljnu apoteku u kojoj bi trebalo da se nađu kamilica, šipurak, majčina dušica, lipa, kopriva, hajdučka trava. To su univerzalne komponente koje su upotrebljive za svaku krvnu grupu. Ove biljke imaju antibiotičko i antiseptičko dejstvo.

Koji čajevi smeju da se piju svakog dana?

– Mnoge biljke koje se svakodnevno koriste za pripremanje čajeva mogu da stvore zavisnost. Ono što može svakodnevno, bezbedno da se koristi jeste, recimo, čaj od matičnjaka. Njega mogu da koriste i porodilje, dojilje, bebe. On je dobar za probavni sistem, pre svega za želudac.

Da li preporučujete upotrebu čajeva od biljaka koje nisu sa našeg podneblja?

– Mi mnogo patimo za egzotikom, umesto da koristimo kvalitetne i lekovite biljke koje su nam dostupne u svim krajevima naše zemlje. Bolje bi bilo da umesto zelenog čaja, hibiskusa, aronije, pijemo čajeve od majčine dušice ili koprive.


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA
011 / 322.68.26. i 064 / 551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com


Stomach alignment/adjustment is a proven, safe, non-invasive and manual technique where, by a special massage, the stomach is "pulled out" from the diaphragm and placed in its natural position in the abdomen.
ALL YOU HAVE TO DO IS CONTACT US AND WE’LL BE GLAD TO SCHEDULE AN APPOINTMENT WITH YOU. WE ONLY WORK WITH EXPERTS WHO ARE FULLY EQUIPPED WITH KNOWLEDGE, EXPERIENCE, PROFESSIONALISM, RELIABILITY, DISCRETION, ETC… AT BALANS MEDIKA CENTAR, HEALTH IS OUR PRIORITY.
011 / 322.68.26. and 064 / 551.50.50.

*
The experience as well as expected results of the treatment may vary with each individual. The outcome can depend several factors such as how long have the individual been experiencing the problem, lifestyle, and the person’s psychophysical condition. Balans Medika monitors the results of each client and never gives false hope, unrealistic and impossible promises for any program we offer at www. Balansmedika.com