Balans Medika background

Kako se rešiti tajnog ženskog oružja u korist zdravlja

Bowen Balans Medika

U visokim potpeticama se osećamo zavodljivo, moćno i samouvereno. U njima noge izgledaju duže i lepše… ali ponekad znaju i da zabole. Šta se dešava kada se na našem „tajnom oružju” pojave nimalo lepe bele kvrge pored palca, pa divne letnje sandale više ne izgledaju tako zanosno na njima?

O uzrocima pojavljivanja i načinima lečenja čukljeva razgovarali smo sa Aleksandrom Maksimović, višim fizioterapeutom i Bowen terapeutom u Balans Medika Centru za zdrav i kvalitetan život.

Koji su uzroci nastanka čukljeva?

Danas je sve više žena koje se žale na bolove u stopalima zbog bolne kvrge pored palca – tzv. čukljeva. Razlog za ovaj sve učestaliji problem, pored naslednog faktora i ravnih stopala, jeste i nošenje neudobne uske obuće na visokim potpeticama. Ukoliko veći deo dana provodimo u takvoj obući naša stopala trpe veliki pritisak i, nemoćna da promene položaj kako bi postigla komfor, ostaju skupljena, što uzrokuje bolove, crvenilo i trnjenje palca, a ti bolovi se dalje šire na celo telo. Lekari upozoravaju da potpetice više od 3 cm štete zdravlju i doprinose nastanku bolova u stopalu, peti, prstima, listovima, kolenima, kukovima, pa čak I leđima i vratu.

Kako se leče čukljevi?

Do sada se u terapiji čukljeva uglavnom primenjivao hirurški zahvat ili upotreba raznih ortopedskih pomagala. U hirurgiji se akcenat stavlja na sužavanje strukturalnog ugla između prve metatarzalne kosti i falenge palca, kao i na odstranjivanje deformisanog tkiva oko kosti ili zgloba. Međutim, najčešća posledica u postoperativnom toku jeste pucanje mišića koji prelazi preko čuklja, što izaziva jak bol, zbog čega se pacijenti teže odlučuju na operaciju. S druge strane, upotreba ortotičkih pomagala za cilj ima uklanjanje bola i rasterećenje ugroženog zgloba, ali su efekti slabi i ne daju trajne rezultate – istakla je Aleksandra Maksimović.

Šta je alternativa ovim načinima lečenja?

Bowen tehnika, koja se s pravom smatra jednom od najmoćnijih tehnika 21.veka jer uz male jednostavne pokrete podstiče telo na samoisceljenje. Dolazi iz Australije, a njen osnivač je Tom Bowen koji je radio šezdesetih godina 20. veka i koji je za života tretirao više stotina hiljada ljudi. Ovo je jedina tehnika koja je manipulativna a dozvoljava da se radi istovremeno na više ljudi odjednom. O čemu se zapravo radi? Rođeni smo sa složenim mehanizmom samoizlečenja i naučili smo da se on aktivira samo ukoliko nas napadne neki strani faktor kao što su virusi, bakterije ili slično. Sa Bowen tehnikom podižemo ovaj sistem preko posebnih tačaka na telu koje služe kao nervni prekidači preko kojih uključujemo mehanizam i od tela tražimo sasvim jasne aktivnosti. Na primer, ako pacijent ima bolove u leđima, tretiraćemo vrlo precizno tačke na telu koje se nalaze na leđima, ali i nogama, vratu, rukama, shodno proceduri koja je predodređena za lumbago, išijas itd. Ono na šta moramo da pripremimo pacijenta jesu moguće reakcije kao odgovor tela na zahteve koje smo postavili pritiskajući posebne tačke. Uobičajene reakcije su peckanje, trnjenje ekstremiteta, maksimalna relaksiranost, zevanje, pospanost, pojačano mokrenje, znojenje, ali i selektivni bolovi koji se smenjuju zavisno od perioda kada su se povrede ili bolovi desili. Sa pojavom Bowen tehnike sa sigurnošcu možemo da utičemo na uzrok problema, a to podrazumeva da ćemo rešiti ono što je prioritetno u telu. Telo ima sposobnost da preko posebnih receptora prepozna ono što je najprioritetnije i to će prvo da „odradi”, a onda dalje selektivno „odrađuje” po redu. Važno je napomenuti da se Bowen tretman primenjuje jednom nedeljno.

Bowen Balans MedikaKakva je konkretno uloga Bowen tehnike u lečenju čukljeva?

Bowen tehnika podstiče proces samoizlečenja i za relativno kratko vreme vraća izgubljenu ravnotežu organizma. Primenom ove metode telo će (u procesu samoizlečenja) započeti proces po sistemu prioriteta, pa se dešava da pacijent koji dolazi zbog jednog problema, istovremeno reši i niz ostalih. Bowen tehnikom se prvo utiče na promene u držanju tela, tj. koriguju se sve patološke krivine u leđima, jer je koren ovog problema obično skolioza. U narednim procedurama polako se usmerava ka stabilizaciji karlice, korekciji kukova, kolena i konačno na red dolaze stopala. Pored same Bowen tehnike, pacijenta je neophodno upoznati sa protokolom koji je potrebno svakodnevno obavljati kod kuće. Protokol podrazumeva posebne kupke, upotrebu krema kao i odgovarajuće vežbe za jačanje mišica koji su oslabili a koji treba da vrate palac u normalan prirodni položaj. Broj tretmana zavisi od toga koliko dugo osoba pati od ovog problema. Ako neko ovaj problem ima desetak godina, trebaće više meseci da se čukljevi otklone. Nekada i pored najbolje volje terapeut ne može da pomogne, a to je obično ukoliko su čukljevi već prilično deformisani, prsti iskrivljeni i ukoliko osoba ne veruje u mogućnost da se čukljevi mogu otkloniti na ovaj naćin.

Koliko je tretmana potrebno za lečenje čukljeva Boven tehnikom?

Uobičajeno vreme potrebno za vidljive rezultate je oko 6 meseci – izjavila je Aleksandra Maksimovic.

Da li je moguće sprečiti pojavu čukljeva i na koji način izabrati pravi tretman za njihovo lečenje?

Pojavu čukljeva samo je donekle moguće prevenirati. Prevencija podrazumeva nošenje odgovarajuće obuće, sa štiklom ne većom od četiri do pet santimetara. U red preventive spadaju i redovne fizičke vežbe radi jačanja muskulature stopala i potkolenica, kao i povremeno hodanje bez obuće. U zavisnosti od dijagnoze bira se odgovarajući način lečenja. Kod primene Bowen terapije potrebno je biti strpljiv i disciplinovan u obavljanju kućnog protokola. Podsećam da je ovo jednostavna, neinvanzivna tehnika koja nema kontraindikacija i da je primenljiva kod svih uzrasta. Preko nežnih pokreta na posebnim tačkama poslaćemo poruke ka mozgu koji će angažovati sve one ćelije koje su neophodne da resetuju telo i „odrade” ono što je za njega u tom trenutku neophodno.

Treba da verujemo da smo sposobni da korigujemo svoje telo, ali i da ga usmerimo u željenom pravcu uz pomoć posebnih tehnika kojih je sve više, a koje će pomoći da telo iskoristi sve svoje potencijale kako bi se dovelo na najviši nivo. Bowen tehnika je jedna od njih i verujte da je i jedan dolazak kod vašeg Bowen terapeuta dovoljan da se probudi unutrašnji lekar i započne proces samoizlečenja.

Tekst: Vesna Stanimirović
Časopis: Lisa

 


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA
011 / 322.68.26. i 064 / 551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com


Stomach alignment/adjustment is a proven, safe, non-invasive and manual technique where, by a special massage, the stomach is "pulled out" from the diaphragm and placed in its natural position in the abdomen.
ALL YOU HAVE TO DO IS CONTACT US AND WE’LL BE GLAD TO SCHEDULE AN APPOINTMENT WITH YOU. WE ONLY WORK WITH EXPERTS WHO ARE FULLY EQUIPPED WITH KNOWLEDGE, EXPERIENCE, PROFESSIONALISM, RELIABILITY, DISCRETION, ETC… AT BALANS MEDIKA CENTAR, HEALTH IS OUR PRIORITY.
011 / 322.68.26. and 064 / 551.50.50.

*
The experience as well as expected results of the treatment may vary with each individual. The outcome can depend several factors such as how long have the individual been experiencing the problem, lifestyle, and the person’s psychophysical condition. Balans Medika monitors the results of each client and never gives false hope, unrealistic and impossible promises for any program we offer at www. Balansmedika.com