Категорије
Hiropraktika Tretmani

Išijas

Išijas je dijagnoza kojom se označava bol u leđima i duž noge. To je pogrešan naziv, pravi bi bio lumboischialgia – pa je verovatno skraćen. Išijadikus je ime živca ali on nije išijas… bez obzira na greške tog tipa, skoro uvek se misli na problem lumbalnog dela kičme i bol duž noge lumboishhialgiu ili lumboišialgiju.

Hladno vreme, povećava vlažnost vazduha, loše utiče na hronične bolesnike, starije osobe, asmatičare, reumatičare kao i osobe koje imaju problem sa zglobovima, mišićima, tetivama, uopšte koštano-zglobnim sistemom. Broj osoba koje imaju bol u leđima, koji se spušta niz nogu do nožnih prstiju, zimi je češći nego leti. Taj bol je poznat pod nazivom IŠIJAS.  Išijas je postal učestalo oboljenje savremenog načina života. Pogađa i muškarce i žene, mlađe i starije.

Predugo sedenje, odsustvo fizičke aktivnosti, neredovna i neadekvatna ishrana,  uzroci su koji dovode do problema i bolova u leđima, a jedva podnošljiv bol uzrokuje upala nerva išijadikusa.

,,Prerano“ starenje i degenerativne promene međupršljenskog  diskusa su svakako osnovni razlog ove bolesti. Najčečće pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela (pogrešan pokret), dolazi do pucanja fibroznog prstena diskusa i curenja njegovog središnjeg dela-nukleus pulpozusa koji vrši kompresiju na odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi). Udarno mesto je između petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena sa pritiskom na prvi sakralni koren. Ređi je problem između četvrtog i petog lumbalnog pršljena sa pritiskom petog lumbalnog korena, a još ređi između trećeg i četvrtog ili drugog i trećeg lumbalnog pršljena.

Mogu reći da je jedan od  glavnih uzroka problema  sa  diskus herniama, umanjen ili sveden na minimum unos vode u organizam. Dakle ne  tečnosti( sokovi, čajevi, pića..itd) već čista, obična VODA.

Hronična dehidratacija dovodi do toga da diskus koji treba biti elastičan postaje krt i lako puca pri jačem fizičkom naporu ili pri nepravilnom uvijanju i saginjanju. Kako disk pukne, njegov sadržaj pritisne koren nerva i pojavljuje se bol koji je prvo lokalizovan u samom lumbalnom delu pa se polako spušta niz potkolenicu sve do stopala i  prstiju.

Bol je uglavnom iznenadan i jak. Vrlo česte situacije, kada se bol javi su ujutro, dok se peru zubi u kupatilu, obuvaju čarape ili čak pri samom ustajanju iz kreveta, kao i pri podizanju tereta u nepravilnom položaju.

Osobe  opisuju bol kao ubod noža. Gube dah, polako se spuštaju na kolena i padaju na pod…I najmanji pokret izaziva jak bol, preznoje se. A osećaj straha da se bol ne ponovi, stalno je prisutan. U takvom akutnom stanju potrebno je prvih 2 sata hladiti bolno mesto da bi spazam mišića popustio da osoba može ustati.

Bolovi se pojačavaju pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh). Istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja bola (pozitivan Lazarevićev znak). Mogu se naći  i raznovrsni motorni znaci – najčešći nalaz je spazam mišića leđa koji predstavlja odbrambenu reakciju od bolnih pokreta. Pokretljivost ovog dela kičme je ograničena, naročito unazad. Može se javiti i slabost mišića, npr.zadnjice a nekada i mišića cele noge. Nemogućnost stajanja na prstima i peti posledica je slabosti mišića potkolenice i stopala.

TRETMAN IŠIJASA

Na tretman se može doći bez obzira da li su bolovi akutni i prisutni. Prvo se tretira regija određenog meridijana da bi se uklonio spazam mišića i  uradila manipulacija zglobova kičme. U samom disku se nalazi vakum i kada se pri manipulaciji kičmenih pršljenova,napravi odgovarajući pokret izmedju dva pršljena, taj vakum se na trenutak poveća i bukvalno ,,usisa“   iscurelo jedro. Uglavno se i čuje zvuk ,,klik“. Na taj način pritisak se smanji na korenu živca, osoba odmah oseti olakšanje i obim pokreta se poveća.

Potrebno je doći nekoliko puta na tretman, jer će se svakim danom mišići više opuštati od spazma i dozvoljavaće veći pokret u zglobu. Vežbe su obavezne, kao šetnja i hodanje. Povećati unos vode u organizam 3-4l (ne čajevi, sokovi i sl).

Vežbe raditi dva puta dnevno ujutro i uveče. Cilj je ubrzati cirkulaciju, ojačati mišiće koji su svojom slabošću doveli do nastalog problema i pomoći da se što pre reši situacija zbog koje je klijent došao.

Saveti kojih se treba pridržavati:
  • Promeniti režim ishrane, pokušati alkalizovati telo. Izbaciti preteranu upotrebu slatkiša i sokova.
  • Povećati unos vode
  • Redovno vežbati
  • Češće ustajanje na radnom mestu, ako posao dozvoljava
  • Istezanje mišića
  • Povećati unos kolagena
  • Nositi pojas pri podizanju velikog tereta i pravilno ga podizati
  • Utopliti kičmu ako su u najavi promene vremena
  • Čuvati se promaje

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!