Balans Medika background

Išijas

Hiropraktika | Balans Medika

Išijas je dijagnoza kojom se označava bol u leđima i duž noge. To je pogrešan naziv, pravi bi bio lumboischialgia – pa je verovatno skraćen. Išijadikus je ime živca ali on nije išijas… bez obzira na greške tog tipa, skoro uvek se misli na problem lumbalnog dela kičme i bol duž noge lumboishhialgiu ili lumboišialgiju.

Hladno vreme, povećava vlažnost vazduha, loše utiče na hronične bolesnike, starije osobe, asmatičare, reumatičare kao i osobe koje imaju problem sa zglobovima, mišićima, tetivama, uopšte koštano-zglobnim sistemom. Broj osoba koje imaju bol u leđima, koji se spušta niz nogu do nožnih prstiju, zimi je češći nego leti. Taj bol je poznat pod nazivom IŠIJAS.  Išijas je postal učestalo oboljenje savremenog načina života. Pogađa i muškarce i žene, mlađe i starije.

Predugo sedenje, odsustvo fizičke aktivnosti, neredovna i neadekvatna ishrana,  uzroci su koji dovode do problema i bolova u leđima, a jedva podnošljiv bol uzrokuje upala nerva išijadikusa.

,,Prerano“ starenje i degenerativne promene međupršljenskog  diskusa su svakako osnovni razlog ove bolesti. Najčečće pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela (pogrešan pokret), dolazi do pucanja fibroznog prstena diskusa i curenja njegovog središnjeg dela-nukleus pulpozusa koji vrši kompresiju na odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi). Udarno mesto je između petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena sa pritiskom na prvi sakralni koren. Ređi je problem između četvrtog i petog lumbalnog pršljena sa pritiskom petog lumbalnog korena, a još ređi između trećeg i četvrtog ili drugog i trećeg lumbalnog pršljena.

Mogu reći da je jedan od  glavnih uzroka problema  sa  diskus herniama, umanjen ili sveden na minimum unos vode u organizam. Dakle ne  tečnosti( sokovi, čajevi, pića..itd) već čista, obična VODA.

Hronična dehidratacija dovodi do toga da diskus koji treba biti elastičan postaje krt i lako puca pri jačem fizičkom naporu ili pri nepravilnom uvijanju i saginjanju. Kako disk pukne, njegov sadržaj pritisne koren nerva i pojavljuje se bol koji je prvo lokalizovan u samom lumbalnom delu pa se polako spušta niz potkolenicu sve do stopala i  prstiju.

Bol je uglavnom iznenadan i jak. Vrlo česte situacije, kada se bol javi su ujutro, dok se peru zubi u kupatilu, obuvaju čarape ili čak pri samom ustajanju iz kreveta, kao i pri podizanju tereta u nepravilnom položaju.

Osobe  opisuju bol kao ubod noža. Gube dah, polako se spuštaju na kolena i padaju na pod…I najmanji pokret izaziva jak bol, preznoje se. A osećaj straha da se bol ne ponovi, stalno je prisutan. U takvom akutnom stanju potrebno je prvih 2 sata hladiti bolno mesto da bi spazam mišića popustio da osoba može ustati.

Bolovi se pojačavaju pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh). Istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja bola (pozitivan Lazarevićev znak). Mogu se naći  i raznovrsni motorni znaci – najčešći nalaz je spazam mišića leđa koji predstavlja odbrambenu reakciju od bolnih pokreta. Pokretljivost ovog dela kičme je ograničena, naročito unazad. Može se javiti i slabost mišića, npr.zadnjice a nekada i mišića cele noge. Nemogućnost stajanja na prstima i peti posledica je slabosti mišića potkolenice i stopala.

TRETMAN IŠIJASA

Na tretman se može doći bez obzira da li su bolovi akutni i prisutni. Prvo se tretira regija određenog meridijana da bi se uklonio spazam mišića i  uradila manipulacija zglobova kičme. U samom disku se nalazi vakum i kada se pri manipulaciji kičmenih pršljenova,napravi odgovarajući pokret izmedju dva pršljena, taj vakum se na trenutak poveća i bukvalno ,,usisa“   iscurelo jedro. Uglavno se i čuje zvuk ,,klik“. Na taj način pritisak se smanji na korenu živca, osoba odmah oseti olakšanje i obim pokreta se poveća.

Potrebno je doći nekoliko puta na tretman, jer će se svakim danom mišići više opuštati od spazma i dozvoljavaće veći pokret u zglobu. Vežbe su obavezne, kao šetnja i hodanje. Povećati unos vode u organizam 3-4l (ne čajevi, sokovi i sl).

Vežbe raditi dva puta dnevno ujutro i uveče. Cilj je ubrzati cirkulaciju, ojačati mišiće koji su svojom slabošću doveli do nastalog problema i pomoći da se što pre reši situacija zbog koje je klijent došao.

Saveti kojih se treba pridržavati:

  • Promeniti režim ishrane, pokušati alkalizovati telo. Izbaciti preteranu upotrebu slatkiša i sokova.
  • Povećati unos vode
  • Redovno vežbati
  • Češće ustajanje na radnom mestu, ako posao dozvoljava
  • Istezanje mišića
  • Povećati unos kolagena
  • Nositi pojas pri podizanju velikog tereta i pravilno ga podizati
  • Utopliti kičmu ako su u najavi promene vremena
  • Čuvati se promaje


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA
011 / 322.68.26. i 064 / 551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com


Stomach alignment/adjustment is a proven, safe, non-invasive and manual technique where, by a special massage, the stomach is "pulled out" from the diaphragm and placed in its natural position in the abdomen.
ALL YOU HAVE TO DO IS CONTACT US AND WE’LL BE GLAD TO SCHEDULE AN APPOINTMENT WITH YOU. WE ONLY WORK WITH EXPERTS WHO ARE FULLY EQUIPPED WITH KNOWLEDGE, EXPERIENCE, PROFESSIONALISM, RELIABILITY, DISCRETION, ETC… AT BALANS MEDIKA CENTAR, HEALTH IS OUR PRIORITY.
011 / 322.68.26. and 064 / 551.50.50.

*
The experience as well as expected results of the treatment may vary with each individual. The outcome can depend several factors such as how long have the individual been experiencing the problem, lifestyle, and the person’s psychophysical condition. Balans Medika monitors the results of each client and never gives false hope, unrealistic and impossible promises for any program we offer at www. Balansmedika.com