Категорије
Tretmani

Homeopatija

Homeopatija je sve popularnija grana medicine koja koristi prirodne zakone. U Evropi se primenjuje oko 200 godina i osnivačem se smatra Dr. Samjuel Haneman (1755 g. Meissen, Saksonija) ali su i ranije primenjivani principi homeopatije (Hipokrat, Paracelzus…).

Sama reč homeopatija je grčkog porekla: „homoeos“ znači sličan i „pathos“ znači patnja.

To je prirodan način lečenja čiji je osnovni princip „slično se leči sličnim“. To znači da će jedan lek koji  kod zdrave osobe izaziva određene simptome, kada te simptome prepoznamo kod bolesne osobe da leči. Svima je poznato da većina plače kada seče crni luk, ima pečenje u očima, crvenilo. Kada se jave takvi simptomi pri nekim alergijama ili prehladama, može se dati homeopatski lek od luka. Ovo je bitna razlika u pristupu lečenja u odnosu na konvencionalnu medicinu gde simptome bolesti otklanjamo suprotnim sredstvima. To samo trenutno smiri simptome i često ih potisne, a posle se jave u jačem obliku.

Zasniva se na holističkom pristupu pacijentu. To podrazumeva da leči čoveka u celini, a ne bolest ili dijagnozu. Prilikom pregleda i određivanja terapije uzimaju se u obzir svi fizički, mentalni, emocionalni simptomi, nasledni faktori. To je razlog zašto se za isto obolenje kod dve osobe daje različit lek.

Homeopatski lek podstiče organizam ka samoizlečenju, delujući na njegovu „vitalnu silu“ ili „Dinamis“, životnu energiju koja nas održava u ravnoteži sa našom unutrašnjom sredinom i spoljnom, odnosno održava nas u stanju zdravlja. Često tada koristimo izraz imunitet u najširem značenju.

Homeopatski lekovi su biljnog, mineralnog i životinjskog porekla, napravljeni posebnim farmaceutskim postupcima. Homeopatski lekovi su u izuzetno niskim dozama, odnosno velikim razblaženjima osnovne supstance. Posebnim procesom potenciranja, homeopatska supstanca dobija svoja lekovita svojstva. Lekovi su u obliku kapi, malih granula lako rastvorivih u ustima, tableta, masti.

Suptilan, individualni metod lečenja koji mogu koristiti svi (trudnice, novorođene bebe, mala deca), bezopasan, sa jasno određenim pravilima.

Može se kombinovati sa drugim metodama lečenja, osim što oni smanjuju efekat homeopatske terapije.

Pogodan metod za lečenje alergija, prehlada, upale sinusa, herpesa, stanja sa povišenom temperaturom, bronhitisa, PMS-a, simptome menopauze, povrede, menstrualni bolovi, tuga, emocionalni stres, nesanica, nervoza, glavobolje, i mnoga druga stanja.

Koliko god bio bezopasan vid lečenja homeopatijom, uvek se treba konsultovati sa lekarom homeopatom.

dr Tatjana Lalić, licencirani lekar za kvantnu medicinu i homeopatiju

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!