Категорије
Tretmani

Gojaznost i zdravlje

Gojaznost Balans Medika

Višak masnog tkiva, naročito u predelu stomaka, ukazuje na bolest poznatu kao poremećaj metaboličkog sindroma, koja obuhvata veći broj faktora rizika – gojaznost, poremećaj regulacije šećera u krvi, povišen krvni pritisak i povišene masnoće. Ovi faktori odgovorni su za nastanak mnogih srčanih oboljenja, šećerne bolesti, a povezuju se i sa aterosklerozom, tumorima, sterilitetom, depresijom.

Metabolički sindrom utvrđen je kod oko 40 odsto gojaznih Amerikanaca i kod svakog trećeg stanovnika Evrope starijeg od 50 godina. Ispitivanja u našoj zemlji pokazala su prisutnost metaboličkog sindroma kod oko 35 odsto gojaznih i oko 70 odsto pacijenata sa ranim poremećajem regulacije šećera u organizmu.

Brojna istraživanja pokazala su da osobe sa stomačnom gojaznošću češće oboljevaju od šećerne bolesti i infarkta miokarda. Stomačno masno tkivo na neki način kao da predstavlja novonastali endokrini organ koji luči brojne faktore zapaljenja i tromboze, što utiče na ubrzanu aterosklerozu (promene na krvnim sudovima).
Višegodišnja istraživanja pokazala su da masno tkivo kod dece i omladine, predstavlja hormonski aktivan organ koji ima ulogu u insulinskom delovanju, metabolizmu šećera i masnoća i predstavlja značajan faktor zapaljenja i tromboze.

Gotovo svakog drugog sredovečnog Amerikanca i svakog trećeg Evropijanina progone opasni faktori rizika predvođeni suvišnim kilogramima, te je “kako smršati” često pitanje koje ih muči.

Jelovnike zdrave ishrane treba prilagoditi mediteranskoj ishrani, bogatoj dijetnim vlaknima i složenim ugljenim hidratima iz voća, povrća, žitarica kao i mononezasićenim masnoćama iz maslinovog ulja. Narodi koji koriste ovu ishranu manje oboljevaju od koronarnih bolesti i nekih oblika tumora.

Ono što karakteriše mediteransku ishranu je obilje voća, povrća i žitarica bogatih dijetnim vlaknima i antioksidantima, plave ribe dubokih mora (skuša, tunjevina, losos) bogate omega-3 polinezasicenim masnoćama i maslinovo ulje, maslinke, orašasti i plodovi bogati mononezasićenim masnoćama.

Preporučuje se pola kilograma voća i povrća dnevno (salate, supe bogate povrćem) integralni, ražani ili crni hleb ili brojne zamene od celozrnih žitarica, mahunasto povrće (pasulj, sočivo), špagete, krompir. Maslinovim uljem zamenite maslac, margarin i druge masti u vašoj ishrani. Koristite posnije sireve, jogurt i mleko sa manje od 1,6 odsto mlečnih masnoća. Jelovniku dodajte ribu, piletinu i ćuretinu, a crvena mesa ograničite na dva puta nedeljno. Umesto slatkih sokova i gaziranih napitaka, jedite sveže voće, pijte vodu ili limunadu, a bademe, lešnike i orahe koristite umesto zasoljenih prženih grickalica!

Muškarci sa viškom kilograma mogu da imaju problema sa smanjenim nivoom polnog hormona testosterona, smanjen libido i impotenciju. Kod gojaznih žena često se javlja povećana produkcija muških polnih hormona, sindrom policističnih jajnika, insulinska rezistencija, povišen krvni pritisak, maljavost, šećerna bolest.

Muškarci koji imaju obim struka veći od 94, a žene od 80 centimetara, po najnovijoj definiciji stručnjaka za dijabetes, spadaju u grupu gojaznih! Još ako imaju šećer iznad 5,6 mm u litru krvi, pritisak iznad 130/85, trigliceride veće od 1,7 mm, obavezno treba da promene način života i ishrane.

Dragan Đorđević
Dijeta plus- dijetaplus.com

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!