Balans Medika background

Spas za glavobolje i vrtoglavice – nameštanje ATLASA

Prim dr Dragan Vulović | Balans Medika

Prim. dr Dragan Vulović

izvorno: http://antistresvodic.rs/prim-dr-dragan-vulovic-spas-za-glavobolje-i-vrtogravice

Nameštanje atlasa, prvog kičmenog pršljena, relativno je nova tehnika ali je mnogim ljudima pomogla da se reše bolova i drugih zdravstvenih problema. Za Antistres vodič, tehniku je pokazao i objasnio primarijus dr Dragan Vulović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Holističkom centru Balans Medika

Iako je najmanji i najtanji, atlas je najvažniji vratni pršljen čije čak i minimalno izmeštanje može da dovede do brojnih problema u organizmu. To je i jedini pršljen koji treba korigovati, jer se na taj način i ostali pršljenovi dovode u red.
– Vrtoglavica i glavobolja su najčešće, ali to nisu jedine tegobe koje može da izazove atlas koji nije na svom mestu. Nesanica, poremećaj vida i sluha, migrena, zujanje u ušima, hroničan umor, loša koncentracija i pamćenje, neraspoloženje, zaboravljanje, manjak energije, ukočenost vrata i ramena, trnjenje ruku, sve su to direktne posledice izmeštenog prvog pršljena, kaže prim. dr Dragan Vulović, koji je tehniku nameštanja atlasa specijalizirao po metodi koju je patentirao Rene Kloud Šimperli (Rene Claudius Schümperli), švajcarski kiropraktičar i pronalazač.

Tako mali, a tako važan

Naš sagovornik ističe da izmešteni atlas loše utiče na cirkulaciju krvi, pa samim tim i na nervni sistem, ali da se nakon njegovog vraćanja u prirodni položaj uspostavlja balans i u ostalim delovima tela. Naime, na ovaj način mogu da se koriguju i neki drugi problemi kao što je lupanje srca, problemi sa želucem, povraćanje, mučnine, gorušica, usporen rad creva, oscilacija pritiska, loš rad polnih organa… Prvi kičmeni pršljen je veza između glave i ostalog dela tela i njegovim postavljanjem na pravo mesto, uspostavlja se i funkcija celog tela.
– Izmešten atlas može da prouzrokuje i neravnomernu raspodelu težine glave na kičmeni stub što utiče i na poremećenu statiku tela. Bol u kolenu, kukovima i nogama često može biti posledica izmeštenog atlasa, a da toga nismo ni svesni.

Mi smo prisustvovali jednom od takvih tretmana, gde se kod pacijenta zbog bolova u kukovima kao potencijalni uzrok pojavio izmešteni atlas.Prim dr Dragan Vulović | Balans Medika
Dodao i nešto svoje

Inače, dr Vulović je ovu tehniku i unapredio, to jest učinio je manje stresnom. Većina ljudi, naime, tretiranje kičme u bilo kom obliku doživljava prilično uplašeno. Zbog toga je naš sagovornik, kako i sam kaže, “dodao nešto svoje”.
– Pokušavam da pre samog nameštanja atlasa, koje traje nekoliko minuta i mašinska je procedura, maksimalno relaksiram pacijenta, bilo verbalno, ili manuelnim postupcima koji imaju zadatak da opuste vratne mišiće. Njena energija se tako maksimalno rasporedi po mišićima kako bi samo nameštanje bilo što efikasnije, i što brže. To je veoma bitno jer je za ovu metodu inače važan protok energije.
Tek nakon toga pristupa se samom tretmanu gde se specijalnom mašinom atlas vraća u prvobitan položaj.

Jedanput u životu je obično dovoljno

Dislociranost atlasa je tek skoro otkrivena kao potencijalni uzrok mnogih tegoba. Zanimljivo je kako je u stvari nastala. Naime, njen autor je kiropraktičar Rene Klod Šimperli koji je imao probleme sa ovim delom tela. Tako je početkom devedesetiheksperimentisao na sebi sprovodeći tehniku uz pomoć koje je uspeo da se izleči. Nakon toga je metodu patentirao i osnovao Akademiju na kojoj se obučavaju stručnjaci iz celog sveta, a koju je završio i naš sagovornik.
– To je sasvim bezbedna metoda, kao osećaj blagog pritiska i kod mlađih ljudi je skoro potpuno bezbolna. Radi se jedanput u životu ali postoji mogućnost da se zbog različitih trauma ponovo poremeti, pa je potrebna nova korekcija. Zbog toga je važno da se nakon intervencije izbegava bilo kakav stres, psihički, emotivni, a posebno fizički. Nikakvo opterećenje, duga vožnja kolima, nošenje većeg tereta sa prednje strane nisu preporučljivi a posebno je važno da se ovi saveti primenjuju prvih nekoliko dana.

Prim dr Dragan Vulović | Balans MedikaIzuzetno koristan i u kasnijim godinama

Tretman može da se radi u bilo kojem starosnom dobu, gornja granica ne postoji, a naš sagovornik ističe da nije pristalica da se izmeštanje atlasa radi deci mlađoj od dve godine, pa i do četiri jer mozak još nije dovoljno zreo.
– Ne preporučuje se ni trudnicama, kao ni osobama kod kojih postoji neki zapaljenski proces u tom delu. Reumatidni artritis može čak da se pogorša, a kod preloma bi trebalo raditi tretman tek posle 3-6 meseci, kad se protok energije u telu poboljša.
Dr Vulović na kraju ovog razgovora naglašava da tretman vraćanja atlasa u njegov prirodni položaj treba da izvodi lekar, specijalista fizijatar,obučen od stučnjakaAtlasprofilax Akademije iz Švajcarske uz pomoć posebno dizajniranog i atestiranog aparata.

Tekst: Jasmina Stefanović


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA
011 / 322.68.26. i 064 / 551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com


Stomach alignment/adjustment is a proven, safe, non-invasive and manual technique where, by a special massage, the stomach is "pulled out" from the diaphragm and placed in its natural position in the abdomen.
ALL YOU HAVE TO DO IS CONTACT US AND WE’LL BE GLAD TO SCHEDULE AN APPOINTMENT WITH YOU. WE ONLY WORK WITH EXPERTS WHO ARE FULLY EQUIPPED WITH KNOWLEDGE, EXPERIENCE, PROFESSIONALISM, RELIABILITY, DISCRETION, ETC… AT BALANS MEDIKA CENTAR, HEALTH IS OUR PRIORITY.
011 / 322.68.26. and 064 / 551.50.50.

*
The experience as well as expected results of the treatment may vary with each individual. The outcome can depend several factors such as how long have the individual been experiencing the problem, lifestyle, and the person’s psychophysical condition. Balans Medika monitors the results of each client and never gives false hope, unrealistic and impossible promises for any program we offer at www. Balansmedika.com