Balans Medika background

Fitoterapeut prof. Mileta Manojlović

Fitoterapeut prof Mileta Manojlovic | Balans Medika

Mileta Manojlović, profesor, rođen je 1945. godine u Kruševcu. Racionalnom fitoterapijom bavi se veoma uspešno dugi niz godina o čemu svedoče, ne plakete i priznanja, već arhiva rezultata tretiranih pacijenata. Fitoterapijom se počeo baviti u porodici, vođen željom za očuvanjem tradicije svoga oca i bake, koja je duga 70 godina, i ljubavlju prema lekovitim biljkama i brigom o zdravlju ljudi:
– Moja baka je bila vidarka, koja je veoma poznavala svojstva biljaka, u čije je tajne uvela i moga oca. Imali su izuzetnih uspeha kod navodno neizlečivih bolesti, a manje kod običnijih zdravstvenih tegoba. To me je uvek čudilo, a odgovor sam našao u farmakopeji i farmakognoziji. Radi se o načinu na koji su oni pripremali svoje preparate. Naime, za sve bolesti kuvali su jak odvar od određene kombinacije bilja. Zahvaljujući bogatoj literaturi i kroz vlastito iskustvo došao sam do zaključka da postoje tri najefikasnija načina da se pripremi moćan preparat od 42 biljke. Prvi je macerat – kada se biljni sastojci potope u hladnu, prethodno prokuvanu vodu i ostave da odstoje, u zavisnosti za šta treba da se koriste. Drugi način je kada se bilje popari vrelom vodom, a treći je – odvar, ono što su moji baka i otac spravljali.

Odakle Vam ideja da uskladite sastave biljnih preparata po krvnim grupama pacijenata?

– Ma koliko mi negirali iskustva Zapada, posebno SAD, tamo je ovaj pristup lečenja ukorenjen već dugo vremena. Međutim, farmacija je u želji za što bržom zaradom zaboravila na postojanje različitih krvnih grupa kod čoveka. Ono što spada u red korisnih svojstava za jednu krvnu grupu, drugoj može u velikoj meri da škodi. Tako je na primer, u poslednje vreme dobro marketinški plasirana aloja, korisna samo za osobe sa krvnom grupom A.

Veoma je važno imati u vidu klasifikaciju i lekovitih biljaka prema krvnim grupama na: korisne, neutralne i štetne. Kakav je Vaš pristup?

– Provodim sve komponente biljaka kroz krvne grupe. Naš organizam ne prepoznaje koju namirnicu unosimo – da li sarmu ili ćevap, da li smo popili čaj od nane ili kantariona, već kakvu smo krv dobili. Preporučujem ono šta je za određenu krvnu grupu korisno i efikasno, prateći svetske trendove i lično isprobavajući na sebi.

Šta obuhvataVaša terapija?

– U zavisnosti od vrste i stepena oboljenja, ona podrazumeva kombinaciju više metoda, kao kad krojač šije odelo:
– TOPLU KUPKU: Primenjuje se u kadi, u sedećem ili ležećem položaju. Pacijent u njoj provodi 30 minuta dnevno za sve vreme trajanja terapije.
– MASAŽU: Vrši se najčešće fitopreparatom za poboljšanje periferne cirkulacije ili biljnom tinkturom. – MELEM: Spravlja se individualno prema celokupnom stanju pacijenta. – OBLOGE: U zavisnosti od vrste oboljenja, primenjuju se vlažne i suve, odnosno – tople i hladne.
– DIJETU: Dijeta se sprovodi po prilogu materijala koji se dostavlja pacijentu, a koja je u skladu sa ishranom namenjena njegovoj krvnoj grupi.

Koliko vrsta biljaka poznajete?

– Oko 230 vrsta od ukupno 300 ispitanih. Koje biljke po Vašem mišljenju imaju najjače antikancerogeno dejstvo? – Postoji veća grupa biljaka, uglavnom su to one koje se koriste za podizanje imuniteta, kao što su aloja, ehinacea, kantarion, neven, rastavić, kopriva, mečja šapa… Naravno, bitna je i ishrana. Kod teških bolesti ne smeju se unositi namirnice životinjskog porekla, ali i druge namirnice se usklađuju prema krvnim grupama.

Tekst Branka Đurišić, časopis MagičnoBilje


SVE ŠTO TREBA DA URADITE JE DA NAS KONTAKTIRATE I ZAKAŽETE KONSULTACIJU. VRHUNSKI STRUCNJACI : ZNANJE, ISKUSTVO, PROFESIONALNOST ,ISKRENOST, POUZDANOST, DISKRECIJA .... ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU! BALANS MEDIKA 011/322.68.26. i 064/551.50.50.

*
Iskustvo tretmana je individualno, kao i očekivani rezultati. Rezultati mogu zavisiti od vremenske dužine trajanja problema, načina života i opšteg psihofizičkog stanja osobe. Balans Medika prati rezultate svakog klijenta i nikada ne daje lažnu nadu, nerealna i nemoguća obećanja ni za jedan program koji nudimo na sajtu www.balansmedika.com