Категорије
Akupunktura Tretmani

Efekat dry needlinga na spazam, hod i arhitekturu mišića

Cilj ove studije bio je procena kratkoročnih efekata dry needling na spazam, hod i mišićnu arhitekturu pacijenata sa hroničnim moždanim udarom.

Oslišljena je studija serije slučajeva; i šest pacijenata sa hroničnim moždanim udarom sa spastičnošću skočnog zgloba i oštećenjem hoda primili su jednu dry needling sesiju za gastrocnemius medialis, lateralis i soleus mišiće. Glavne mere ishoda bile su modifikovana modifikovana Ashvorth-ova skala i Timed Up and Go test (TUG). Pored toga, ultrasonografska merenja izvedena su za gastrocnemius medialis na početku (T0), neposredno nakon intervencije (T1) i 30 minuta nakon intervencije (T2), dok su MMAS i TUG test bili samo izmereni na početku i 30 minuta nakon intervencije.

dry needling istrazivanje

Na osnovu testa, došlo je do značajnog poboljšanja funkcije hoda. Dalje, rezultati MMAS pokazali su smanjenje otpora pasivnim pokretima mišića plantarnog savijača. Zabeleženo je i značajno smanjenje ugla pennacije i debljine mišića, kao i značajno povećanje dužine fascikula gastrocnemius medialis nakon dry needling tretmana.

Na osnovu rezultata ove studije, istraživanja, čini se da primena dry needling ima kratkotrajne efekte u smislu smanjenja spastičnosti, poboljšanja hoda i mišićne arhitekture gastrocnemius medialis kod pacijenata sa hroničnim moždanim udarom. Promene mišićne arhitekture mogu se tumačiti kao pozitivni efekti na fizička svojstva hipertoničnih mišića.

Studiju su pripremili: Sarafraz Hadi, Department of Physiotherapy, School of Rehabilitation, International Campus, Tehran University of Medical Sciences (IC-TUMS); Shahid Mohammadi Hospital, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran, Otadi Khadijeh, Mohammadreza Hadian, Ayoobi Yazdi Niloofar, Gholamreza Olyaei, Bagheri Hossein, Sandra Calvo & Pablo Herrero.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!