Категорије
Hiropraktika

Bolovi u zglobovima, bolovi u kukovima, problemi sa nosećim zglobovima

Hiropraktika bolovi u zglobovima

Oštećenja i bolovi u zglobovima, najčešči uzroci

Najpokretniji i najugroženiji noseći zglobovi našeg tela su kolena, kukovi i fini zglobovi malih dimenzija koji se nalaze bočno od kičmenih pršljenova kao njihov sastavni deo i pružaju potporu našem trupu i finim pokretima našeg struka. Velika pokretljivost i “trošenje” mogu stvoriti ozbiljne zdravstvene i socijalne probleme. Moderan način života, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i neudoban, nepravilan položaj tela dovode sve više do problema sa koštano-zglobnim sistemom.

Ako posmatramo divlje životinje ne primećujemo tako kompikovane bolesti kao kod ljudi. Ipak ako ih izolujemo od prirodne sredine, da bi se gajile u štalama i kavezima, onda počinju problemi u zglobovima, slično kao kod ljudi. Razlog leži u tome što im je promenjen način ishrane, a kretanje nedovoljno i ograničeno. Svaki deo ljudskog tela koji se ne kreće po zakonima i zahtevima prirode, će atrofirati i degenerisati se, njegova funkcija će oslabiti, a to će dovesti do raznih oboljenja.

Čovek se svojom težinom oslanja podjednako na obe noge, a ako počnemo iz nekih razloga da se oslanjamo na desnu nogu, leva će da oslabi. Kada je jedna noga više opterećena oseća se umor te noge, a potom i druge, tako da obe noge slabe. I to se ponavlja neizmenično. Učestalost oslanjanja na jednu nogu dovodi do toga da slabi cirkulacija, grče se mišići i nastaju bolovi u zglobovima.

Ako je u pitanju oslanjanje na desnu nogu, uglavnom se javljaju sledeći simptomi:

Muškarac: Osoba je mršava, često pati od proliva, nepravilne funkcije jetre, stomaka i creva.

Žena: Osoba sa ginekološkim oboljenjima.

Ako je oslanjanje intezivnije na levu nogu, onda se javljaju sledeći simptomi:

Hiropraktika bolovi u kukovima

Osoba je gojazna, lako dobija prehlade, ima česte zatvore, pogoršana funkcija pluća i srca.

Slabljenje obe noge je kombinovani tip, postepeno se oslanja na jednu nogu, pa kad ona počne boleti, onda prelazi težina na drugu nogu, tako da dolazi do krivljenja kičme u obliku slova S i nastaju  problemi opšte slabosti različitih sistema u telu, bolova u leđima, …. Ovi problemi i stanja se mogu rešiti proverenim i naučno dokazanim metodama i tehnikama u Centru Balans Medika.

Iščašenje, ukočenost posebno jutarnja ukočenost u vratu i kukovima, ušinutost, krckanje u zglobovima, ograničena pokretljivost i bolovi u kukovima, smanjena pokretljivost i bolovi u zglobovima ruke, vrat, kuk, koleno, stopalo, spuštena karlica i bol u maloj  karlici, usporen i otežan hod, pogrbljenost tela kod stajanja i tokom hodanja, hladne noge i ruke, grčevi u nogama i stopalima, trnjenje prstiju, išijas, deformitet stopala, nekontrolisano mokrenje, poremećaj varenja…

Okoštavanje u nosećim zglobovima uzrokovano je:

Na prvom mestu uzrok svih okošatavanja je nedovoljan unos VODE u telo. Danas niko ne obraća pažnju na te stvari, ali čovek popije vodu samo kad je žedan, a to je već stanje dehidriranosti i organizam već započinje preraspodelu tečnosti u organizmu. Tada dolazi do povlačenja tečnosti (vode) iz zglobova u veće krvne sudove.

Druga stvar je nepravilna i nezdrava ishrana, previše šećera, sokova, veštačkih zaslađivača itd…, sve to dovodi do povećanja ph vrednosti krvi i organizma čoveka. Kada je ph krvi više kiseo nego što bi trebalo, organizam počinje da otpušta kalcijum iz kostiju i zglobova u krv, kako bi došlo do vraćanja ravnoteže u ph vrednostima. Onda dobijamo već oštećene zglobove. Kisela krv nagriza zglobove. Takodje odsustvom kretanja, gojaznošću, težak i naporan fizički rad, dugotrajni ne prirodni položaji tela, sedeći, stojeći, klečeći, rad pored računara dovode do problema sa zglobovima.

Hiropraktika bolovi

Tretman:

Tehnika kojom se radi je tretman nameštanje zglobova, vrlo prijatan i nije bolan. Bitna je saradnja sa terapeutom kako bi se adekvatno i uspešno rešio problem. Veoma je važno da ne budete u strahu i grču, da imate poverenje u terapeuta i da s njim sarađujete. Terapeut će detaljno objasniti šta se radi, kako se radi i efekte koji se mogu očekivati. Najčešće glavne probleme, tegobe izazivaju nepravilni mikro pokreti samoga zgloba koji dovode do oštećenja hrskavice. Naš cilj je vratiti te kosti u idealan, prirodan položaj i time omogućiti regenerisanje hrskavice koja je veći vremenski period pod pritiskom.

Tretman se radi svim uzrastima. Najskloniji povredama su sportisti zbog jake fizičke aktivnosti, mada danas, zbog premalo fizičke aktivnosti  i sedenja, probleme imaju ljudi koji nisu sportisti. Tretman se ne radi kod osoba koji su imale operacije kičme i kukova (veštački kuk), zatim  kod osoba koje imaju osteopeniju i slabost gustine kostiju, jer su sklone spontanim prelomima. Ne radi se ni kod osoba kojima je već dijagnostikovano jako okoštavanje pršljenova.

Broj tretmana za uspešnost terapije je individualan i zavisi od mnogo faktora: dužina trajanja tegoba, vrste problema i drugo… Za veću uspešnost potrebno je pridržavati se vežbi koje će svako individualno dobiti u zavisnosti od samog problema i raditi ih kod kuće. Potrebno je promeniti neke životne navike. Ako je osoba gojazna treba raditi na smanjenju težine, jer višak težine nepovoljno deluje na sve zglobove posebno na zglobove kukova i kolena. Potrebno je doći obučen u komotnu odeću (trenerke, helanke) kako bi tretman bio opušten, prijatan i uspešan.

Druga stvar je nepravilna i nezdrava ishrana, previše šećera, sokova, veštačkih zaslađivača itd…, sve to dovodi do povećanja ph vrednosti krvi i organizma čoveka. Kada je ph krvi više kiseo nego što bi trebalo, organizam počinje da otpušta kalcijum iz kostiju i zglobova u krv, kako bi došlo do vraćanja ravnoteže u ph vrednostima. Onda dobijamo već oštećene zglobove. Kisela krv nagriza zglobove. Takodje odsustvom kretanja, gojaznošću, težak i naporan fizički rad, dugotrajni ne prirodni položaji tela, sedeći, stojeći, klečeći, rad pored računara dovode do problema sa zglobovima.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!