Категорије
Atlas - Nameštanje Kičme

Atlas je važna “raskrnica” života

“To je najmanji vratni pršljen  koji spaja glavu sa trupom i omogućava joj da kontroliše rad svih delova tela. Ako nema dobre kontrole nastaju brojne tegobe koje ne treba zanemarivati. Neki od simptoma su: glavobolja, vrtoglavica,  omaglica, nesvestica, ubrzano lupanje srca i probelmi sa pamćenjem. Inovativnim fizikalnim tehnikama moguće je “nameštanje” atlasa i vraćanje prvog pršljena u pravilan položaj. Tako se sprečavaju i usporavaju dalji koštano-mišićni  deformiteti i postiže bolji kvalitet života”

Šta je atlas i koliko je važan za ljudski organizam?

Atlas je prvi vratni pršljen kojem se u medicini ne posvećuje  prevelika pažnja. Taj pršljen je najmanji i najlakši. Nalazi se na vrhu kičme i ima samo 15 grama, a nosi čitavu glavu koja može biti teška od tri do sedam kilograma. Tako mali pršljen koji je vrlo tanak i liči na prsten obavlja odgovoran i veliki posao za naš život. Znači, nosi glavu i spaja je sa ostatkom tela. Zapravo  taj spoj podrazumeva da glava ima potpunu kontrolu nad svim ostalim delovima tela. Ukoliko ne postoji dobra kontrola mogu da se jave brojne tegobe i problemi kojih nismo ni svesni da ih je uzrokuje nepravilan položaj prvog vratnog pršljena.

Koji faktori rizika mogu da dovedu do "iskakanja" prvog vratnog pršljena?

Nije uvek, sa sigurnošću, moguće otkriti koji je uzrok. Mnogi pacijenti nemaju anamnestički podatak o nekakvom direktnom uzroku. Zato se smatra da je i sam porođaj velika trauma. Naime, tokom porođaja glava bebe se veoma rotira i pomera u sve strane i tada može da dođe do poremećaja koji se kasnije manifestuju drugim tegobama. Pomenuo bih i povrede glave čiji su uzročnici  direktni udari glavom u neke predmete ili u saobraćajnim nezgodama. Oni mogu da utiču na izmeštanje atlasa iz pravilnog položaja i da poremete njegovu funkciju. Ali, imamo tu i indirektne udare kao što su padovi na rame, na sedalo, pa da i to kasnije izazove poremećaj i tegobe u životu.

Atlas i Simptomi

Koje su to tegobe?

Glavobolja, vrtoglavica,  omaglica, zatim probelmi sa pamćenjem. Tu su različiti oblici nesvestica i ubrzano lupanje srca, ali i različite glavobolje – potiljačne, čeone, migrenozne , stres-glavobolje, tenzione u vidu opterećenja  sa osećajem “šlema na glavi”… Javljaju se i strahovi, bledilo lica, loša koncentracija, poremećaj statike tela, hronično zamaranje, bol u vratu i ramenima, čak i bolovi u kukovima i kolenima zbog loše statike kičmenog stuba,  jer se neravnomerno raspoređuje opterećenje na čitav skelet.

Nepravilan položaj atlasa može da dovede i do brojnih psihičkih poremećaja. Kvalitet života itekako trpi?!

Psihički odraz u vidu straha je više vezan za vegetativnu funkciju organizma, odnosno nervusa vagusa koji pored atlasa izlazi iz lobanje i  svojim uticajem može da izazove vegetativne reakcije kao što su bledilo, prekomerno znojenje ili osećaj hladnoće i teškoće u radu želuca. Takva stanja mogu da imaju za posledicu loše psihičko osećanje, neraspoloženje, nedovoljno  energije sa malo bodrosti i svežine u životu.

Koliko nepravilno držanje tela i sedenje mogu da dovedu do "iskakanja" prvog vratnog pršljenja?

Ja bih to okrenuo. Prvi vratni pršljen svojim lošim položajem može da izazove poremećaj sedenja, držanja trupa i glave i da sekundarno uslovi teškoće zbog tog lošeg držanja. A svakako i da loše držanje može da potencira taj loš položaj atlasa u odnosu na ostatak kičme i u odnosu na glavu.

Atlas Tretmani

U svetu i u Srbiji se godinama unazad sprovode tehnike nameštanja atlasa. Međutim, ima i čestih zloupotreba, jer su se mnogi latili tog „posla“. Ko može da dijagnostikuje poremećaj položaja prvog vratnog pršljena i da ga „vraća“ u pravilnu poziciju?

Metoda koju koristim primenjivana je u svetu kod više od 500 hiljada pacijenata. Ja sam se edukovao u inostranstvu i sprovodim patentiranu švajcarsku metodu. Izvodim je uz pomoć jedne sprave kojom izvodim pomeranje i nameštanje atlasa. Postoje i druge metode, ali se ova pokazala veoma funkcionalnom. Pritom, time se bave samo osobe koje su edukovane. Dakle, svi lekari koji se bave koštano-skeletnim sistemom –fizijatri, ortopedi i reumatolozi mogu lako da savladaju i razumeju ovu tehniku i da je sprovode na kvalitetan i bezbedan način.

Koliko traje dijagnostika i da li je komplikovana?

Sam tretman traje oko jedan sat. Najpre krećemo sa anamnezom (uzimanje podataka) iz koje saznajemo o osnovnim tegobama. Potom sledi pregled kojim proveravamo status pokretljivosti vratnog segmenta, a onda masaža radi opuštanja i masaža vratnog dela kao neposredna priprema za „nameštanje“ atlasa. Kroz takvu proceduru se procenjuje i koliki će efekat biti postignut u završnom terapeutskom procesu.

Kontraindikacije

Da li je tehnika bolna i da li je neophodna priprema pacijenta?

Sama tehnika se sprovodi po određenom principu. Ona je individualno bolna, jer je lični doživljaj bola različit. Mnogi se na početku uplaše i zato je važno da ih opustimo da bi se tehnika „nameštanja“ atlasa lakše aplikovala. Traje od tri do pet minuta. Nakon toga je efekat izuzetno dobar i zato vredi izdržati neprijatan bol. Naglašavam, tehnika se ne primenjuje kod slučajeva sa  teškim opštim stanjem ili u terminalnoj fazi bolesti . Ne primenjuje se ni kod trudnica, kod dece ispod četiri godine jer mozak još nije sasvim zreo i postoji rizik da dođe do neželjenih potresa mozga. Ne tretiraju se ni oni sa svežim povredama vrata zato što se tako može pojačati simptomatologija tegoba. Tehnika „nameštanja“ atlasa se ne preporučuje ni pacijentima sa zapaljenskim oboljenjima u regiji vrata.

Kada se prvi vratni pršljen vrati u pravilan položaj nastupa boljitak. Da li su mogući ponovljeni deformiteti i kakav režim života pacijent treba da sprovodi posle tretmana?

Boljitak  postoji, ali je moguće  i „kvarenje“ tog efekta. Načelno, „nameštanje“ atlasa se čini jednom u životu i kada se to uradi nastaje benefit za ceo organizam i nestaju brojne tegobe o kojima smo govorili. Međutim, moguće su i situacije kada dolazi do ponovljenog pomeranja tog vratnog segmenta. Najveći „okidač“ je svakodnevni stres koji uzrokuje  grčenje vratnih mišića i oni mogu, u određenom stepenu, da pomere atlas i vrate tegobe. Imao sam takve pacijente. Nastavili su da žive pod stresom i uz težak fizički rad.

Benefiti

Veoma je važno da se, posle tretmana,  izvesno vreme izbegava težak fizički napor. Dozvoljeno je nošenje tereta do pet kilograma. I povređivanje ili pad mogu ponovo da  „izmeste“ prvi vratni pršljen. Jedan moj pacijent je na čamcu imao trzaj glave i sve se vratilo u prvobitno stanje. Pomogao sam mu da se oporavi  ponovljenim tretmanom. Inače, preporuka je da se po završetku terapije sprovode fizičke vežbe istezanja da bi se to što smo postigli podržalo i održalo. Ekstremne aktivnosti sa intenzivnim treninzima i nošenjem velikog tereta nisu dozvoljene.

Više od 30 godina se bavite istraživanjima reumatoloških i neuroloških stanja, kao i deformitetima kičme?

Deformiteti uopšte nisu retki i jedan od ključnih uzročnika  je nedostatak fizičke aktivnosti. Fizičke vežbe su jedina prava opcija u terapiji bilo kakvog stanja ako su oblik lečenja koji je dostupan. Praktično, vežbe imaju zadatak da koriguju neki problem u organizmu. To što ljudi misle da šetaju i tako se opterećuju, to nije pravi odgovor, jer je za to potrebno dobro stanje mišića da bi se održala kondicija. Važno je, međutim, prethodno mišiće dovesti do određenog nivoa kako bi se efikasno koristili.

Znači, ako smo pretežno neaktivni i odjednom se setimo da idemo u šetnju, to je u redu, ali naši kapaciteti nisu dovoljni da to obavljamo kako treba. Deformiteti su često vidljivi još u ranom detinjstvu. Zato decu treba pratiti i eventualne promene  skeleta i kostura povezane sa mišićima i nervnim sistemom. Deformiteti u početku mogu biti funkcionalni i mogu da se poprave, ali vremenom dolazi do krivljenja kostiju, stvaranja novih telesnih šema i onda nastaju trajne deformacije sa strukturalnim promenama kostiju što se daleko teže koriguje.

Pucketanje u glavi

Na prvi vratni pršljen ili atlas naleže lobanja. Ukoliko je njegov pložaj nepravilan  dolazi do pritiska na kičmenu moždinu koja prolazi kroz atlas. Taj pritisak se prenosi  na vratne mišiće i nerve, ali i na zadnju (vertebralnu) arteriju i tako se usporava dotok i protok krvi u mozak. „Iskakanje“ prvog vratnog pršljenja otežava pomeranje glave unazad i u stranu što istovremeno krivi vrat i glavu samo na jednu stranu. Zbog toga nastaju degenerativne koštano-mišićne promene poput spondiloze, skolioze i cervikalonog sindroma. Najčešće su praćene  bolom i spazmom u potiljačnom delu vrata, pucketanjem u glavi i vratu pri pokretu, trnjenjem ruku, vrtoglavicom i migrenama. Između 80 i 90 odsto populacije na planeti ima „izmešten“ atlas koji je najčešće zarotiran udesno.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i zakažete konsultaciju. Vrhunski stručnjaci: znanje, iskustvo, profesionalnost, iskrenost, pouzdanost, diskrecija… ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU!