Centar za uravnotežen i kvalitetan život

011.3226.826

064.551.50.50

pratite nas na našem

facebook i twitter profilu

Bol u vratu i kriva kičma

atlas prvi vratni prsljen

Problemi u vratu su najčešće posledica spondiloze-degenerativnog oštećenja pršljenova, diskus hernije, ispravljene fiziološke lordoze (prirodna krivina - grba napred koja se ispravi) ili čak kifoze (krivina vrata unazad), skolioze (krivine na levo ili desno), stanja nakon povreda, padova, udesa, i najređe ali najopasnije tumora i upala. Bol u vratu je najčešće posledica spodiloze.

Spondiloza kao najčešća dijagnoza predstavlja hroničnu, progresivnu degeneraciju vratnih pršljenova, posebno među pršljenskih diskova, koji pritiskaju kičmenu moždinu, korenove nerava i krvne sudove što kroz njih prolaze.

Pri okretanju i savijanju glave degenerativni pršljenovi pritiskaju krvne sudove koji ishranjuju kožu glave i mali mozak, i privremeno dolazi do smanjenog protoka, čak i prestanka protoka krvi. Ovo stanje dovodi do osećaja omaglice, nesvestice, često i bola u poglavini sa osećajem žarenja potiljačnog dela glave. Pri okretanjima i savijanjima glave vrši se takođe pritisak na nerve. Pri vraćanju glave u normalan položaj tegobe ubrzo prestaju, ali to prisiljava pacijenta da ne pokreće vrat što na kraju dovodi do ukočenja i smanjenja obima pokreta. U toj situaciji pacijent ne može da gleda sa strane ili pozadi bez okretanja celog tela. To primećuju vozači kada moraju celo telo da okreću da bi videli šta se dešava pozadi pri vožnji unazad ili parkiranju.

Glavni pokazatelj ove bolesti je progresivna bol u vratu a pregled pokazuje ograničenu mogućnost naginjanja glave prema ramenima, kao i rotiranja glave. To dovodi do bolova pri ustajanju pa pacijenti vrlo često svojim rukama podižu svoju glavu iz ležećeg u sedeći položaj i obratno. Kod lečenja je glavni cilj smanjenje bolova, povećanje obima pokreta i sprečavanje daljeg oštećenja pršljenova i nervnih završetaka.

Simptomi koji se javljaju kod problema u vratu:
- bol u vratu i ukočenost koja se pogoršava sa aktivnošću
- loše hodanje, gubitak ravnoteže ili slabost u nogama
- grčenje odnosno spazam mišića u vratu i ramenima
- utrnulost i slabost u rukama šakama i prstima
- bolovi koji se šire prema ramenom delu
- žarenje u vratnom i potiljačnom delu
- bolovi pri pokretima (savijanju glave, levo desno...)
- potiljačne glavobolje
- čeone glavobolje
- vrtoglavica (cervikogena vrtoglavica), javlja se kontinuirano a ne u napadima
- trnjenje u licu
- zujanje u ušima
- poremećaj vida
- bolovi u ruci (žarenje, paljenje, trnjenje)
- trnjenje prstiju...

Sve ovo prati loše raspoloženje, loš kvalitet života, napetost mišića. Ovi pacijenti često imaju strah i, paniku i često padaju u depresivna stanja, menjaju raspoloženja, loše funkcionišu, jer konstantno imaju ove tegobe. Najvažnije je da se prepozna pravo stanje pacijenta da se ne bi lečio pogrešno, to znači utvrditi da ne postoji bakterijska ili virusna upala i tumor. Pogrešno lečenje nekad znači da je oblik lečenja ispravan ali zastareo ili prevaziđen jer se ne primenjuju nove preporuke. Najbolje i najsvežije preporuke je dala evropska komisija iz 2005 godine na analizi uspešnosti raznim oblicima lečenja gde je zaključeno da su vežbe i nameštanje kičme dva najefikasnija metoda lečenja. Svi simptomi se povlače sami po sebi kada se leče na adekvatan način. Fizičkim pregledom vrata, ramena, ruku i nogu se ispituje snaga, osetljivost na dodir, refleksi, protok krvi, fleksibilnost vrata i ruku, i hodanje. Lekar može pritisnuti vrat i ramena i osetiti bolne (triger) tačke. Lekar može dopuniti svoje ocene analizama krvi, a sa dodatnim pretragama potvrditi dijagnozu. Rendgenski snimak vratne kičme je tradicionalno prvi korak u snimanju kičme. Snimak će pokazati promene starenja, kao i gubitak visine diska ili koštane nastavke. Magnetska rezonanca (MR) može stvoriti bolje slike mekih tkiva, kao što su mišići, diskovi, živci i kičmena moždina. Kompjutorizirana tomografija (CT) omogućuje pažljivu procena kosti i kičmenog kanala. Elektromiografijom (EMG) tražimo oštećenja živaca.

Lečenje - TRETMANI

atlas prvi vratni prsljen

Fizikalne procedura se primeniuju kao i alternativne akupunktura lekovi i operacije. Po preporukama već navedene evropske komisije iz 2005. najefikasnije su vežbe i nameštanja kičme. Statičke vežbe u ležećem položaju bez pomeranja su najefikasnije način vežbanja kao i njihova postepena primena. Nameštanje pršljenova i kostiju-hiropraktika pre svega blagim pokretima takozvana meka hiropraktika, osteopatija koja je malo intezivnija daje dobre rezultate takozvana strukturalna osteopatija i nameštanje Atlasa - prvog vratnog pršljena po metodi Atlasprofilax-a po g.din Rene Schumperlia jer ima naučni dokaz o svojoj uspešnosti.

Trakcija kao vrlo efikasan metod povećanja prostora između pršljenova. Integrativni pristup znači korišćenje više preporučenih metoda. To je najefikasniji način za brzo rešenje problema na radost i zadovoljstvo pacijenta i lekara /terapeuta/.

Dr Goran Milojković, specijalista fizijatar, atlas specijalista, osteopata, hiropraktičar

Balans Medika 011/32.26.826. www.balansmedika.com www.zdravakicma.com

 

Besplatna konsultacija je razgovor od 10 minuta o atlasu ili uopšte o kičmi i problemima zdravlja . To je razgovor telefonom ili u Centru Balans Medika. Ako je klijent došao lično i ima neku dokumentaciju konsultacija uključuje i letimični pregled snimka za naznačeno vreme.

 

AtlasPROfilax Academy Switzerland® AG - formirala je cenu za nameštanje Atlasa po metodi Rene C. Schumperli, koja iznosi 180eura. Cene se odnose na sve atlasspecijaliste bez obzira na zemlju u kojoj primenjuju ovu metodu (Švajcarska, Nemačka, Švedska, Slovenija, Hrvatska, BiH…..).

U Srbiji nameštanje Atlasa, prvog vratnog pršljena po Atlasprofilax metodi, iznosi 20.000,00 dinara.

 

Konsultacija - trajanje od 30 - 40 minuta. Konsultaciju vodi dr Goran Milojković, specijalista fizikalne medicine, atlasspecijalista i Bowen terapeut. Anamneza uzimanje podataka razgovor o problemima i tegobama koje klijent ima, odgovari na pitanja o Atlasu i kičmi, pregled snimka, ukoliko ih klijent ima, MR, CT, rentgen ultrazvuk, demonstriranje vežbi i njihovo usvajanje, saveti i preporuke za očuvanje i održavanje kičme, kičmenih pršljenova i drugih zglobova...

Cena konsultacije iznosi 4.000,00 dinara.

Nameštanje Atlasa lekar specijalista, može odložiti za drugi dolazak. U tom slučaju cena se umanjuje za 4.000,00 dinara, koliko je plaćeno prilikom prve posete te će kod druge posete tj. dolaska klijent platiti 16.000,00 dinara. ( 20.000,00 – 4.000,00 = 16.000).

Cena od 20.000 dinara - podrazumeva dijagnostiku i tretman, NAMEŠTANJE ATLAS-a i 1 kontrola tj.tretmana na kojem se radi korekcija ostalih kičmenih pršljenova.

UPOZORENJE – VAŽNA INFORMACIJA

Na sajtovima u Srbiji pojavljuju se lažni Atlasspecijalisti. Predstavljaju se lažno, nedozvoljeno koriste fotografije i materijal AtlasPROfilax® Academy Switzerland.

Spisak školovanih Atlasspecijalista PO METODI AtlasPROfilax® Academy Switzerland nalaze se na sajtu www.atlasprofilax.com i www.atlasprofilax.hr.

RIZIK JE VAŠ!!!!